A Föld szépsége

Globális ökológiai válság

Számos olyan csodálatos faj volt, ami szüleink idejében még élt, de mi már egy olyan világba születtünk, ahol kihaltak. Egyre több olyan hely akad, amit korábban földi paradicsomnak tartottak, de mára teljesen kiirtották onnan az erdőt, feltúrták a föld alatt rejtőző ásványkincsek miatt, vagy egyszerűen elöntötte a hulladék.

Fontos megértenünk, hogy a Föld csak akkor tud eltartani minket, ha sikerül megőriznünk a természet egészségét. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, és elsivatagosodnak a szántóföldek, vagy a túlhalászás miatt összeomlanak a halpopulációk, akkor még több lesz az éhező és nyomorgó. A klímamegbolondulás, a talajpusztulás, az erdőirtás és a többi környezetvédelmi probléma mielőbbi megoldása tehát saját érdekünk!

 

A Föld szépsége - LoveInfo - Langmár Bettina

 

Mit tehetsz a környezeted és a természet gyógyulásáért?

A tudósok emberiségnek szóló második figyelmeztetése[1] alapján a fenntarthatóság elérése, és így az emberi civilizáció megmentése érdekében a következőket kell megtennünk, méghozzá minél hamarabb:

1) A fosszilis energiahordozókról át kell térnünk a megújuló erőforrásokra.

Mit tehetek én?
Egy nagyobb beruházás keretén belül leszigetelhetem a házam, és elég napelemet szereltetek fel a tetőre, hogy azok biztosítsák az áramellátást. Sőt, akár a fűtésrendszert is lecserélhetem infrapanelekre, amik használhatják a napenergiából származó elektromos áramot. Ennek egy alternatívája lehet a geotermikus energiát hasznosító hőszivattyús fűtés. Ha még arra is jut forrás, akkor a belső égésű motor hajtotta autómat lecserélhetem elektromosra, amit ideális esetben csak megújuló energiával töltök.

2) Meg kell állítanunk az erdőirtást, a talajromlást, és a fajok pusztulását.

Mit tehetek én?
Tudatosan csak olyan termékeket vásárolok, amik rendelkeznek olyan nemzetközi tanúsítvánnyal, ami igazolja, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származik (FSC), talajkímélő biogazdálkodásból, illetve fenntartható halászati tevékenységből (MSC). Ha étteremben eszünk, ott is nyugodtan megkérdezhetjük, hogy tengeri eredetű ételeik alapanyaga mind rendelkezik-e ilyen minősítéssel, és preferáljuk azokat a helyeket, ahol a válasz igen. Nézzünk utána az általunk vásárolt termékek gyártóinak és forgalmazóinak bemutatkozásában a társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó részeknek (CSR), és részesítsük előnyben azokat, amelyek aktívan tesznek a biodiverzitás megőrzéséért.

3) Jól kell gazdálkodnunk az emberi jóllét szempontjából kulcsfontosságú erőforrásokkal.

Mit tehetek én?
Energia: Célszerű elkezdeni mérni az áramfelhasználásom, feltérképezni, mely háztartási eszközök fogyasztanak a legtöbbet, és tudatosan arra törekedni, hogy minimalizáljam az olyan jellegű fogyasztásomat, ami egyébként nem szükséges az életminőségem megtartásáért.

Ivóvíz: beszerezhetek olyan eszközöket, amik takarékosnak számítanak. Az esőztetővel rendelkező fürdőkabinok lehetővé teszik, hogy párok együtt fürödhessenek, így akár felére csökkenthetik zuhanyzásból származó vízfelhasználásukat. Már olyan WC-k is vannak, amik egybe vannak építve egy kézmosóval, így a tartályt részben a kézmosás során keletkező szürke-víz tölti fel. Emellett minden csapba tehetek egy műanyagedényt, amivel összegyűjthetem a kézmosás, zöldségmosás, és egyéb tevékenységek során keletkező, enyhén szennyezett vizet, amit aztán WC-öblítés során felhasználhatok.

Anyagok: Az a minimum, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Figyeljünk oda, hogy kidobás előtt mindig mossuk ki a dobozokat, mert csak a tiszta göngyölegeket lehet újrahasznosítani! Csak olyan termékeket és szolgáltatásokat vásároljunk meg, amikre feltétlenül szükségünk van jóllétünk megőrzése érdekében! Tudatosan kerüljük az olyan javakat, amiket elsősorban társadalmi rangunk fitogtatására fogyasztanánk – illetve attól való félelmünkben, hogy ha nekünk nincs, akkor mások lenéznek minket (pl. luxusautó, előkelő étterem, legújabb okostelefon, éppen divatos ruhaneműk, stb.)! Ha van rá lehetőségünk, komposztáljunk! Ezáltal egyszerre csökkenthetjük a lakosság által termelt hulladék-mennyiséget, és járulhatunk hozzá a talajok szervesanyag-tartalmának megőrzéséhez. Itt található egy remek útmutató komposztáláshoz.

4) Stabilizálnunk kell a növekvő világnépességet (önkéntes családtervezés révén).

Mit tehetek én?
Tudatosan megtervezhetem saját családom méretét, figyelembe véve, hogy a meg nem születettekkel szembeni felelősségünk az, hogy biztosítani tudjuk egészséges testi-szellemi fejlődésüknek, valamint boldog, emberhez méltó életüknek feltételeit. Nem csak arról van szó, hogy 18-20 évig biztosítanunk kell anyagi és érzelmi biztonságukat, de arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy a Föld képes lesz emberhez méltóan eltartani őket legalább 80 évig! Nem kötelező egy gyermek-vállalkozás indítása, főleg nem mindenáron. Ez azt jelenti, hogy akkor vagyunk igazán felelős szülők, ha a gyermek nemzésekor inkább megtakarításunk van, mintsem hitelünk.

Ez talán a mai világban nem olyan egyszerű, ám ez csupán azt jelenti, hogy a világ ma kevésbé alkalmas a gyermeknevelésre, mint a múltban. Ez nem véletlen, hisz az emberiség évtizedek óta túlterheli a Föld erőforrásait. Mindeközben egyre többen vagyunk a fogyó természeti erőforrásokra, és egyre nagyobb a munkaerő-túlkínálat az automatizáció miatt egyre fogyó munkahelyekre. Mindez hazánkat is érinti, mivel az élelmiszerek és az energia világpiaci ára az itteni árakat is befolyásolja, miközben a hazai munkavállalóknak jóformán az egész világgal versenyezniük kell.

Ha sikerült elkerülnünk a felelőtlen családalapítás jelentette időcsapdát, akkor adományainkkal másokat is segíthetünk ebben. A kutatások alapján a fiatal lányok oktatása hatékonyan csökkenti a tervezett gyermekek számát,[2] a fogamzásgátló eszközök hozzáférhetősége pedig hatékonyan csökkenti a nem kívánt nemzések és szülések előfordulását.[3] Ez egyúttal messze a leghatékonyabb klímavédelmi, illetve környezetvédelmi cselekvés.[4] Tudj meg többet: http://qfpc.bocs.eu/

5) Csökkentenünk kell, végül teljes mértékben fel kell számolnunk a szegénységet

Egy példa a szegénység és a környezetterhelés összefüggésére:

A tengerekbe kerülő műanyagulladék 60%-a mindössze öt szegény országból származik (Kína, Indonézia, Fülöp-szk., Thaiföld és Vietnam).[5] Ennek az oka rögtön világossá válik, ha megértjük, hogy a napi megélhetéséért küzdő tömegeknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy újrahasznosítsanak.

Mit tehetek én?
Mivel a nem kívánt nemzés és szülés a legsúlyosabb szegénységcsapda, így a szegénység és a nyomor felszámolásának kulcsfontosságú eleme a fogamzásgátlás elérhetővé tétele. Az erre irányuló adakozás különösen hatékony a szegénység felszámolásában.[6] Enélkül minden egyéb erre irányuló erőfeszítés hiábavaló.

6) Biztosítanunk kell a szexuális egyenlőséget a nők számára, és garantálni a reproduktív döntésükkel kapcsolatos döntésük fölötti irányítást

A tudományos eredmények alapján az ENSZ által meghatározott Fenntartható Fejlődési Célok elérésének kulcsa a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása minden ember számára.[7] Ezt jogi úton úgy lehetne elérni, hogy minden ország ingyenessé teszi a fogamzásgátlókat saját állampolgárai számára. Néhány ország ezst már meg is tette, de még közel sem elég.[8]

Mit tehetek én?
A fogamzásgátlás emberi jogának érvényesülését egyénileg is elő lehet mozdítani. Ebben is hatékony segítséget nyújt a BOCS Alapítvány támogatása, vagy a személyes karbonlábnyom semlegesítése a Minőségi Családtervezési Karbonkredit (QFPCTM) révén. Tudj meg többet: http://qfpc.bocs.eu/

 

[1] http://scientistswarning.forestry.oregonstate.edu/sites/sw/files/Ripple_et_al.%20_8-2-17_scientists_warning.pdf
[2] http://en.unesco.org/gem-report/sites/gem-report/files/girls-factsheet-en.pdf
[3]  https://www.guttmacher.org/fact-sheet/adding-it-up-contraception-mnh-2017
[4] http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541
[5] https://www.pri.org/stories/2016-01-13/5-countries-dump-more-plastic-oceans-rest-world-combined/
[6] https://www.populationmatters.org/about/campaigns-and-projects/ten-per-cent-of-international-aid-for-family/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4982245/
[8] https://www.businessinsider.com/all-of-the-countries-where-birth-control-is-free-2015-1