Béke és biztonság

Sokan természetesnek veszik, hogy folyton nő a népesség, pedig egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón ez veszélyes, sőt, végzetes!  Az, hogy az egy faj létszáma folyamatosan növekszik, nem egy természetes jelenség, és könnyen belátható, hogy elkerülhetetlenül katasztrófához vezet. A legtöbben mégis magától értetődőnek veszik, és inkább a fogyástól félnek. Hogy megértsük, miért van ez, érdemes megvizsgálni az emberiség történelmének alakulását.

A szaporodás erőltetésének történelmi háttere

A tűzhasználat és a hatékony együttműködés révén természetes ellenségeink fölé kerekedtünk, így a ragadozók már nem tartották kordában az emberek számát. Az embernek már nincs természetes ellensége, és elkezdte termelni a táplálékát. Eme két jellemző együttes jelenléte az összes többi állattól megkülönbözteti.[1] Amíg lehetett, az embercsoportok újabb és újabb területeket foglaltak el, ám eljött az a pont, amikor már a dombon túl is voltak emberek. A háborúk mögött általában a különböző népcsoportok ökolábnyomának ütközése a fő ok. A népességnövekedés terjeszkedésre, egyre fokozódó versengésre, és az egyre szűkösebbé váló természeti erőforrásokért való küzdelemre kényszeríti a túlzsúfolódó társadalmakat. A tömeg tömegtársadalmakhoz vezetett, és hierarchiához, az elit pedig a többi nép elleni védekezés miatt még több katonát akart. (ördögi kör)

Mivel a korai birodalmak megjelenése óta sok ezer éven át a katonaság (és a gazdaság) erejét a létszám adta, így a népességnövekedés egyfelől háborúk okozója volt, ugyanakkor egy-egy nép számára az volt a fennmaradás legfőbb záloga. Emiatt a hatalmak a történelem során minden eszközzel igyekeztek erőltetni a szaporodást. A népesedési verseny idővel annyira beleivódott a kultúrákba és vallásokba, hogy a legtöbben gondolkodás nélkül jónak tartják a népességnövekedést, és veszélyesnek a fogyást.

A fosszilis energia kiaknázásának következményei

A fosszilis energiahordozók (szén, olaj, földgáz) felfedezése hatalmas és ijesztő változásokat eredményeztek. A szénhidrogéneket kezdetben csak világításra használták, ám később folyékony üzemanyagként is elkezdték alkalmazni, illetve műtrágyák alapanyagaként. A fosszilis energiaforrások olyan gépek működését tették lehetővé, amik egyre nagyobb részét kiváltották az emberi munkaerőnek. Így gazdasági szempontból már nem indokolt a népesség növelése.

Ugyanakkor a szintén fosszilis energiahordozókra épülő traktor és a műtrágya használata (fogamzásgátlás híján) népességrobbanáshoz vezetett. A fosszilis energiabőség (szén, olaj, földgáz) lehetővé tette az ipari forradalmakat. Emiatt a 19. század elejére az emberiség létszáma elérte az egymilliárdot, a 20. század elejére a kétmilliárdot, a század végére az ötmilliárdot, az ezredfordulóra átléptük a hatmilliárdot, egy bő évtized múltán a hétmilliárdot, s gyorsan haladunk a nyolcmilliárd felé…[2]

A géppuska feltalálása újabb változást hozott, mert ennek révén már nem a katonaság létszáma volt a döntő. Ez azt jelenti, hogy már védelmi okokból sem indokolt a szaporodás erőltetése. (lásd: az I. Világháború lövészárok-harcai, vagy “Az utolsó szamuráj” c. film) Már több, mint száz éve feltalálták, de még mindig nem tudatosult társadalmi szinten, hogy ennek révén a népességnövekedés szükséges rosszból egycsapásra szükségtelen rossz lett.

A gépek és gépi fegyverek feltalálása óta már nincs szükség nagy létszámra a katonaságban és gazdaságban (különösen most, a 4. ipari forradalomban, a robotika és a mesterséges intelligencia korában). Így már nem jelent veszélyt, ha egy ország népessége stagnál, vagy akár átmenetileg csökken. A népességrobbanás lefékeződése (illetve fogyásba való átfordulása) csökkenti az ökolábnyomot és az erőforrás-éhséget, ami segít oldani az országok, illetve társadalmi csoportok közti feszültségeket.

Béke, biztonság - LoveInfo - Langmár Bettina
Mit tehetsz a békésebb jövődért?

A baleset-teherbeesések megelőzése a közbiztonságra is rendkívül jó hatással van. Tudományos tény, hogy azok a gyerekek, akiket szüleik nem akartak (naponta kb. 100.000 ilyen gyermek születik a világon!), súlyos lelki sérülésekkel küzdenek, és sokkal nagyobb valószínűséggel válnak bűnözővé). Képzeld el, milyen lenne egy olyan világban élni, ahol sok ezer év után újra béke és biztonság honol!

A népességrobbanás lefékeződése (illetve fogyásba való átfordulása) csökkenti az ökolábnyomot és az erőforrás-éhséget, ami segít oldani az országok közti feszültségeket. Az ökológiai egyensúly elérésének, és a béke biztosításának kulcsa a fogamzásgátlók, valamint a hozzájuk kapcsolódó tudás hozzáférhetővé tétele minden nő számára. Minél több emberrel sikerül megértetned ezeket az összefüggéseket, annál biztonságosabb lesz a jövőd, és minden ember jövője. Segítsd a BOCS Alapítvány munkáját a világbéke elérése érdekében!

 

Béke, biztonság - LoveInfo - Langmár Bettina
A QFPC egy prémium karbonkredit, amely révén nemcsak semlegesítheted saját karbonlábnyomodat, de hozzájárulsz egy békésebb jövőhöz is. http://qfpc.bocs.eu


Források:

[1] Daniel Quinn: “Izmael” Föld Napja Alapítvány, 1993.
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/World_population_milestones