A dokinál

A dokinál | LoveInfo - Langmár Bettina

Először is, ha van rá lehetőséged, választanod kell, ki legyen az a nőgyógyász orvos, akit bizalmadba fogadsz. Kérdezd meg édesanyádat, beszéld meg vele!

Ha eldöntötted, időpontot kell kérni. Úgy időzítsd, hogy az a menstruációd vége után legyen 5-15 nappal – az esetleges vizsgálatra ez a legjobb idő.

Készülj fel, a kérdéseidet fogalmazd meg előre. Akár le is írhatod – akkor biztosan nem felejtesz el semmi fontosat. Ha viszel magaddal papírt, íróeszközt, a válaszokat is jegyzetelheted.

Néhány jó tanács: a vizsgálat otthoni tisztálkodással kezdődik. Olyan ruhában menj, amit könnyen le tudsz venni, amiben könnyen szabaddá tudod tenni az alsó feledet. A cipőd is kényelmes legyen, amiből könnyű ki- és bebújni, mert az öltözőből ebben mész vissza az orvos elé. A vizsgálat után előfordul, hogy néhány csepp nedv távozik a hüvelyedből, ezért vigyél magaddal egy tisztasági betétet.

A nőgyógyászati vizsgálaton az orvos kérdéseket fog feltenni neked, készülj fel!

  • Jártál-e már nőgyógyászati vizsgálaton?
  • Van-e bármilyen panaszod?
  • Mikor menstruáltál először és rendszeres, szabályos -e a ciklusod?
  • Mikor menstruáltál legutóbb?
  • Van e tudomásod bármilyen gyógyszerérzékenységedről?
  • Volt-e már szexuális kapcsolatod és milyen védekezési módszert alkalmaztatok?
  • Jelenleg van-e szexuális kapcsolatod?

 

Ez a “kérdezz-felelek” jó feszültségoldó. Ha bármilyen kérdésed, félelmed van a soron következő vizsgálattal kapcsolatban, azt nyugodtan mondd el az orvosnak.

Ha még szűz vagy és nincs semmilyen panaszod, valószínűleg nem is kerül sor belső vizsgálatra.

Megbeszélitek, amiért felkerested – pl. a fogamzásgátlás ajánlott módjait – és megbeszélitek a következő találkozó idejét.

Ha már túl vagy az első szeretkezésen

A dokinál | LoveInfo - Langmár Bettina

a vizsgálat folytatódik. A nőgyógyászok egy része elvégzi a mellek vizsgálatát is, melyet érdemes megtanulnod, hiszen havonta el kell majd végezned.

A dokinál | LoveInfo - Langmár BettinaEzután jön a kétkezes vizsgálat egy ún. vizsgálószéken.

Felülsz rá, a lábtartóiba helyezed a lábaid, így a szeméremtest és a hüvely kényelmesen vizsgálhatóvá válik. A kétkezes vizsgálat során az orvos egy vagy két ujját a hüvelybe helyezi és másik kezével az alhasra gyakorol nyomást, így kitapintja a méhet és a petefészket. Célja a méh és a petefészek méretének, alakjának felmérése.

A dokinál | LoveInfo - Langmár Bettina

A belső, azaz hüvelyi vizsgálat következik. Ezt egy csőrszerű eszköz, a hüvelytükör, azaz hétköznapi nevén “kacsa” segítségével végzi.

A hüvelybe óvatosan betolja a kacsát, majd egy kicsit megnyitja, így láthatóvá válik a méhszáj. Hogy kiderítse, van e bármilyen probléma, a hüvely faláról és a méhszájról kenetet kell vennie, amit majd laborba küld. Ezt úgy hívják, méhnyakszűrés – a humán papilloma vírus gaztetteinek felderítését, a daganatos betegségek kialakulásának megelőzését szolgálja.

Véget is ért a vizsgálat, felöltözhetsz.

Az orvos elmondja, mit talált: az eredmény többnyire negatív, azaz semmilyen eltérést nem talált, tehát minden rendben van. Ha kérdésed van, tedd fel azokat nyugodtan. Tudd, évente célszerű nőgyógyászati szűrővizsgálaton megjelenned.

A dokinál | LoveInfo - Langmár Bettina