Drog segély

LoveInfo - Drog segély - Langmár Bettina

Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaDROG SEGÉLYHÍVÓ Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaHASZNOS TANÁCSOK Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaDROG BTK Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaA FÜGGŐSÉGRŐL
Hogyan ne légy drogos? - LoveInfo - Langmár BettinaHOGYAN NE LÉGY DROGOS? Mindent a dohányzásról - LoveInfo - Langmár BettinaMINDENT A DOHÁNYZÁSRÓL Mindent az alkoholról - LoveInfo - Langmár BettinaMINDENT AZ ALKOHOLRÓL

Drog segély - LoveInfo - Langmár Bettina
Drog segélyhívó

Ha Te, vagy egy barátod rosszul van alkoholtól, drogtól vagy bármitől, hívd azonnal a mentőket!

 

Mentők - LoveInfo - Langmár Bettina
Az egészségügyi dolgozókhoz bátran fordulhatsz, abból nem lesz büntető eljárás. Az életmentéstől ugyanis senki sem akarná elvenni a kedvet.

Mentők: 104

 

Drog Stop - Loveinfo - Langmár Bettina

 

Kábítószerrel (droggal) kapcsolatos kérdésed vagy problémád van, nyugodtan hívd az ingyenesen hívható drogsegély telefonszámát!

Drog Stop: +36 80 505 678

 


Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaHasznos tanácsok

A drogoknak több fajtája van: kábítószerek, stimulánsok, hallucinogének, ópiátok, stb. (noha a hivatalos jogi szóhasználat mindet “kábítószer”-nek hívja). A “narkotikum” szó jelentése nem egyértelmű; a köznyelvben az illegális drogokra szokták használni, az orvosi szóhasználatban viszont az opioid típusú fájdalomcsillapító szerekre használják (pl. morfium).[1]

A “klasszikus drogok” neveit talán már ismerheted (marihuána, ecstasy, speed, kokain, heroin, LSD). Fogyasztásuk veszélyes, hatásuk egyénenként változó, és sok esetben kiszámíthatatlan. Szinte bármivel kapcsolatban kialakulhat függőség, ha valaki hajlamos rá (pl. evés, dohányzás, szerencsejáték, vásárlás, stb.), ám az illegális szerek iránti függőség különösen pusztító következményekkel jár; életeket, kapcsolatokat, sőt, egész családokat tesz tönkre…

Ezek mellett nemrégiben megjelentek az új, szintetikus “designer drogok”. Mitől mások ezek? Alapvetően az extra kockázattól. Ezen szerek emberi szervezetre gyakorolt pszichikai és fizikai hatásairól kevés ismerettel rendelkeznek a szakemberek, az orvosok, de még maguk a készítőik is! Összetételüket folyamatosan változtatják, így sosem tudhatod, mit használsz. Ezért hatásuk kiszámíthatatlan, adagolásuk bizonytalan. Nem hiszed? Gondold végig! Ezeket a szereket nem hozzáértő emberek készítik, nem vegyészek, nem gyógyszerészek. Az árusítást megelőzően nem is tudják, mit tesz a szer az emberrel. Aki használja, kísérleti patkánnyá válik, akinek esetleges halála csupán egy tipp a készítő számára a következő recepthez.

Szeretnénk adni néhány jótanácsot, hogy ne kerülj bajba:

– Szórakozóhelyen idegenektől ne fogadj el se cigarettát, se italt!
– Szórakozóhelyen figyelj arra, hogy az italt előtted bontsák ki, és töltsék a poharadba!
– Felügyelet nélkül maradt italodat már ne fogyaszd el, mert időközben akár drogot is tehettek bele.
– Ha megkínálnak valamilyen droggal, akkor Te döntesz, hogy elfogadod-e, így felelős vagy a következményekért.
– Ugyanaz a szer nem biztos, hogy ugyanúgy hat rád, mint a barátodra, vagy a kínálóra.
– A szerek feloldják a gátlásokat, és elveszítheted a tetteid fölötti kontrollt.
–  Ha alkoholt vagy drogot fogyasztasz, akkor könnyebben válhatsz bűncselekmény áldozatává, vagy akár elkövetővé.
– Ha a társaságodból valaki rosszul lesz, akkor ne hagyjátok magára; szükség esetén vagy vigyétek haza, vagy hívjatok mentőt!
– Testi épséged érdekében ne ülj be olyan személy mellé járműbe, aki alkoholt vagy drogot fogyasztott.

– Alkohol és drogok fogyasztása nélkül is lehet jól szórakozni.

 

Ha segítségre van szükséged, vagy barátodnak akarsz segíteni, információért a kórházak addiktológiai osztályához fordulhatsz, vagy az interneten a lakóhelyedhez legközelebbi a témában jártas segítő szervezetet tudod megkeresni. Ha szeretnéd megérteni, mi a függőség lényege, és hogy hogyan lehet legyőzni, akkor ajánljuk Dr. Máté Gábor “A sóvárgás démona” c. könyvét.

A drogokról való leszokáshoz határozott döntés kell, szakértői segítség, esetleg sorstársakkal való kapcsolattartás, valamint lelki támasz és együttérzés. Az addiktológián a szakemberek partnerek a felépülésben, de a sikerhez együttműködőnek kell lenni.

Az elvonási tünetek jellemzően ugyanazok minden drog esetén. Ezeket elkerülni nem lehet, meg kell őket élni. Ha elviselhetetlennek tűnnek, akkor lehet kérni gyógyszeres kezelést, orvosi felügyelet mellett.

Amennyiben bárki tájékoztatást szeretne kérni a kábítószerek bűnözéssel kapcsolatos kockázatairól, akkor felkeresheti a lakóhelyéhez legközelebbi rendőrkapitányságon kijelölt drogprevenciós tanácsadót, akinek elérhetősége megtalálható a Drogprevenciós összekötők internetes oldalon.

 

[1] https://medlineplus.gov/ency/article/007489.htm


Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaDrog BTK (A büntető törvénykönyv drogról szóló részei)

Ma Magyarországon a legtöbb fiatal nincs tisztában a drogok (kábítószerek és stimulánsok) egészségre és viselkedésre, gyakorolt hatásaival, valamint az ehhez kapcsolódó büntetőjogi következményekkel sem. A fiatalok körében a drogokról egymással megosztott infomrációk, jelentős egy része hiányos, illetve részben vagy egészen téves.

A társadalmunkban nagyon sokféle szempontból vizsgálják a kábítószerrel kapcsolatos problémákat – szociológusok, orvosok, – mi most a jogi oldaláról szeretnénk egy rövid, figyelemfelhívást nyújtani, mely rövidsége miatt nem lehet teljeskörű.

Amennyiben a rendőrség tudomására jut bejelentés, feljelentés, rendőri észlelés alapján illegális drogfogyasztás gyanúja valakivel szemben, akkor az illető – akár bilincs alkalmazásával – előállításra kerül vizelet mintavétel céljából a legközelebbi egészségügyi intézménybe. Ezen minta, valamint az ezt követő házkutatás során lefoglalt anyagok hatóanyagtartamának megállapításához szakértőt rendelnek ki. Amennyiben az eredmény pozitív, úgy az érintett személyt gyanúsítottként hallgatják ki. Ha a korábban vállalt – a továbbiakban részletezett – elterelés jogintézménye nem érvényesíthető, az ügyet vádemelési javaslattal a rendőrség az ügyészségnek megküldi.

A Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó legfontosabb részeit szeretnénk kiemelni nektek az alábbiakban.

BTK – XVII. FEJEZET A jogszabály mai napon ( 2018.07.09. ) hatályos állapota. 
AZ EGÉSZSÉGET VESZÉLYEZTETŐ BŰNCSELEKMÉNYEK 

Kábítószer-kereskedelem

176. § (1) Aki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) bűnszövetségben,

b) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva vagy

c) a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létesítményében

követik el.

(3) A büntetés öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a bűncselekményt jelentős mennyiségű kábítószerre követik el.

(4) Az (1)-(3) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(5) Aki csekély mennyiségű kábítószert kínál vagy átad,

a) az (1) bekezdésben meghatározott esetben vétség miatt két évig,

b) a (2) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott esetben egy évtől öt évig

terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) Aki

a) az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, három évig,

b) a (3) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig

terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

177. § (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek kábítószert kínál, átad,

b) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával kábítószert forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik,

c) oktatási, köznevelési, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében kábítószert

ca) kínál, átad,

cb) forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik,

bűntett miatt öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) jelentős mennyiségű kábítószerre,

b) bűnszövetségben,

c) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva

követik el.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(4) Aki az (1) bekezdés a) vagy ca) pontjában meghatározott bűncselekményt csekély mennyiségű kábítószerre követi el, egy évtől öt évig, hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva történő elkövetés esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kábítószer birtoklása

178. § (1) Aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

aa) üzletszerűen,

ab) bűnszövetségben,

ac) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva,

b) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha jelentős mennyiségű kábítószerre,

c) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha különösen jelentős mennyiségű kábítószerre

követik el a bűncselekményt.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(4) Aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Ha a bűncselekményt csekély mennyiségű kábítószerre követik el, a büntetés

a) az (1) bekezdésben meghatározott esetben vétség miatt két évig,

b) a (2) bekezdés aa) és ac) pontjában meghatározott esetben három évig

terjedő szabadságvesztés.

(6) Aki kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez vagy tart, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

179. § (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával vagy

b) oktatási, köznevelési, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében

kábítószert termeszt, előállít, megszerez vagy tart, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával kábítószert az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít.

(3) A büntetés

a) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

aa) bűnszövetségben,

ab) üzletszerűen,

ac) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva,

b) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha jelentős mennyiségű kábítószerre,

c) öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha különösen jelentős mennyiségű kábítószerre

követik el a bűncselekményt.

(4) Az (1)-(3) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(5) Aki az (1)-(3) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) *  Ha a bűncselekményt csekély mennyiségű kábítószerre követik el, a büntetés bűntett miatt

a) az (1) és (2) bekezdésben meghatározott esetben három évig,

b) a (3) bekezdés ab) és ac) pontjában meghatározott esetben egy évtől öt évig

terjedő szabadságvesztés.

180. § (1) *  Nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.

(2) *  Az (1) bekezdés nem alkalmazható, ha a bűncselekmény elkövetését megelőző két éven belül

a) az elkövetővel szemben az eljárást az (1) bekezdésben meghatározott büntethetőséget megszüntető okra figyelemmel függesztették fel, vagy

b) az elkövető büntetőjogi felelősségét kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklása miatt megállapították.

(3) A 178. § (1) és (5)-(6) bekezdés, illetve a 179. § (1)-(2) és (6) bekezdés esetén – ha az (1) bekezdés nem alkalmazható – a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető a vádemelésig lehetővé teszi a kábítószert értékesítő személy kilétének megállapítását.

Kóros szenvedélykeltés

181. § (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyag, illetve szer kóros élvezetére rábír vagy rábírni törekszik, vagy

b) tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt kábítószer fogyasztására rábírni törekszik,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyag, illetve szer kóros élvezetéhez segítséget nyújt.

Kábítószer készítésének elősegítése

182. § (1) Aki kábítószer termesztése vagy előállítása céljából ehhez szükséges anyagot, berendezést vagy felszerelést

a) készít, megszerez, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít, átad,

b) forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt bűnszövetségben, vagy

b) az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bűncselekményt üzletszerűen

követik el.

(4) Aki az (1) vagy a (3) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Nem büntethető, aki – mielőtt a kábítószer készítését elősegítő tevékenysége a hatóság tudomására jutott volna – cselekményét a hatóság előtt felfedi, a birtokában lévő anyagot, berendezést vagy felszerelést a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a kábítószer készítésének elősegítésében részt vevő más személy kilétének megállapítását.

Kábítószer-prekurzorral visszaélés

183. § (1) Aki az Európai Unió jogi aktusában meghatározott kábítószer-prekurzort

a) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve tart, forgalomba hoz, szállít, vagy azzal közvetítő tevékenységet végez,

b) úgy szerez meg, hogy evégből valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az Európai Unió jogi aktusában meghatározott kábítószer-prekurzor forgalomba hozatalával, szállításával, vagy az azzal végzett közvetítő tevékenységgel összefüggő értesítési kötelezettséget megszegi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) E § alkalmazásában

a) az Európai Unió jogi aktusán a kábítószer-prekurzorokról szóló 273/2004/EK rendeletet (e bekezdés alkalmazásában a továbbiakban: 273/2004/EK rendelet, illetve a kábítószer-prekurzoroknak a Közösség és harmadik országok közötti kereskedelme nyomon követésére vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 111/2005/EK rendeletet (e bekezdés alkalmazásában a továbbiakban: 111/2005/EK rendelet),

b) forgalomba hozatalon a 273/2004/EK rendelet 2. cikkének c) pontjában meghatározott fogalmat,

c) szállításon a 111/2005/EK rendelet 2. cikkének c) és d) pontjában meghatározott fogalmat,

d) közvetítői tevékenységen a 111/2005/EK rendelet 2. cikkének e) pontjában meghatározott fogalmat,

e) értesítési kötelezettség alatt a 273/2004/EK rendelet 8. cikk (1) bekezdésében, és a 111/2005/EK rendelet 9. cikk (1) bekezdésében meghatározott kötelezettséget

kell érteni.

Új pszichoaktív anyaggal visszaélés

184. § *  (1) Aki új pszichoaktív anyagot kínál, átad, forgalomba hoz vagy azzal kereskedik, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) bűnszövetségben,

b) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva vagy

c) a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létesítményében

követik el.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(4) Aki csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagot kínál vagy átad,

a) az (1) bekezdésben meghatározott esetben vétség miatt egy évig,

b) a (2) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott esetben bűntett miatt három évig

terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

184/A. § *  (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek új pszichoaktív anyagot kínál, átad,

b) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával új pszichoaktív anyagot forgalomba hoz vagy azzal kereskedik,

c) oktatási, köznevelési, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében új pszichoaktív anyagot

ca) kínál, átad,

cb) forgalomba hoz vagy azzal kereskedik,

bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) bűnszövetségben,

b) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva

követik el.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(4) Aki az (1) bekezdés a) pontjában vagy c) pont ca) alpontjában meghatározott bűncselekményt csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagra követi el, három évig, hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva történő elkövetés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

184/B. § *  (1) Aki

a) új pszichoaktív anyagot előállít, az ország területére behoz, onnan kivisz vagy azon átszállít,

b) csekély mennyiséget meghaladó új pszichoaktív anyagot megszerez vagy tart,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) üzletszerűen,

b) bűnszövetségben,

c) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva

követik el.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(4) Aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Ha a bűncselekményt csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagra követik el, a büntetés

a) az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben vétség miatt egy évig,

b) a (2) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott esetben vétség miatt két évig

terjedő szabadságvesztés.

184/C. § *  (1) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával

aa) új pszichoaktív anyagot előállít, az ország területére behoz, onnan kivisz vagy azon átszállít,

ab) csekély mennyiséget meghaladó új pszichoaktív anyagot megszerez vagy tart,

b) oktatási, köznevelési, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében

ba) új pszichoaktív anyagot előállít,

bb) csekély mennyiséget meghaladó új pszichoaktív anyagot megszerez vagy tart,

bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) bűnszövetségben,

b) üzletszerűen,

c) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva

követik el.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekmény elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat.

(4) Aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Ha a bűncselekményt csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagra követik el, a büntetés

a) az (1) bekezdés a) pont aa) alpontjában és b) pont ba) alpontjában meghatározott esetben vétség miatt két évig,

b) a (2) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott esetben bűntett miatt három évig

terjedő szabadságvesztés.

184/D. § *  (1) A 184-184/C. § alkalmazásában új pszichoaktív anyagon az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló törvényben meghatározott fogalmat kell érteni.

(2) *  A 184-184/C. § alkalmazásában az új pszichoaktív anyag csekély mennyiségű, ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a 2 gramm mennyiséget nem haladja meg. A só formában előforduló vegyületek esetén tiszta hatóanyag-tartalom alatt a bázis formában megadott hatóanyag-tartalmat kell érteni.

Teljesítményfokozó szerrel visszaélés

185. § (1) Aki sportteljesítmény fokozása céljából tiltott teljesítményfokozó szert

a) előállít,

b) kínál, átad, forgalomba hoz,

c) orvosi vényen vagy állatorvosi vényen rendel,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el.

(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a bűncselekmény folytán tizennyolcadik életévét be nem töltött személy jut tiltott teljesítményfokozó szerhez,

b) a tizennyolcadik életévét betöltött személy az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával követi el.

(4) Aki az (1)-(3) bekezdésben meghatározott teljesítményfokozó szerrel visszaélésre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt tiltott teljesítményfokozó szer használatára rábír, vagy ilyen személynek a tiltott teljesítményfokozó szer használatához segítséget nyújt, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) *  E § alkalmazásában tiltott teljesítményfokozó szer: minden olyan szer, amely hatóanyagára tekintettel az anabolikus szerek, peptid hormonok, növekedési faktorok és rokonvegyületeik, hormon antagonisták és modulátorok közé tartozik, és nevesítve szerepel a sportbeli dopping elleni nemzetközi egyezmény I. mellékletének kihirdetéséről szóló kormányrendeletben.Drog segély - LoveInfo - Langmár BettinaA függőségről

Ha emberekhez kötődsz, akkor nem lesz szükséged szerekre! Általános tévhit, hogy maga a drog okozza a függőséget. Ezt cáfolja, hogy a kórházi betegek túlnyomó többsége nem szokik rá a morfiumra pl. egy csípőműtét után, ugyanakkor egészen hétköznapi viselkedésformákkal kapcsolatban is kialakulhat függőség (pl. evés, vásárlás, internet). Van, akinek nagyobb a hajlama a függőségre, ami leginkább az érzelmi biztonság-, illetve az egészséges, mély, empatikus emberi kapcsolatok hiányából fakad.

Minden ember keresi a boldogságot, és menekül a fájdalomtól. A drogfüggő életéből hiányoznak a boldogság egyéb forrásai, a droghasználat pedig egyfajta menekülés a lelki fájdalmak elől.[1] Növelheti a függőségre való hajlamot a szeretethiány, az elhanyagoltság (a gondviselők által), a bántalmazás, a tartós stressz, valamint az, ha valaki fiatalon próbálja ki a szereket, amikor még fejlődik a szervezet. A függőségre való hajlam csökkentése érdekében alakíts ki, és ápold emberi kapcsolataidat! Nagyon fontos az empátia, vagyis az együttérzés, mert segít feldolgozni a lelki fájdalmat, így nem kell tovább menekülni előle.

[1] https://drgabormate.com/opioids-universal-experience-addiction/


Videók a függőségről

Johann Hari: Minden, amit tudni vélnek a függőségről, téves

 

Mi a függőség – legyen az kokain- vagy okostelefon-függőség – valódi oka ? Hogyan tudjuk legyőzni a függőséget? Johann Hari tanúja volt mai kezelési módszereink kudarcának, mikor saját szerettei küzdöttek függőséggel. Elgondolkodott azon, hogy miért is bánunk így a függőkkel, s hogy léteznek-e jobb kezelési módszerek. Személyes tapasztalataira épülő előadásában elmeséli, hogyan kereste kérdéseire a választ világszerte, s hogyan bukkant meglepő és reményt keltő elgondolásokra egy ősrégi betegség kezelésével kapcsolatban.

Csak még egy kör – Just one more round

Az Életrevaló Egyesület drogprevenciós filmpályázatára készült rövidfilm, amely első helyezést ért el. Ez a videó azt mutatja be, ahogy a drogfüggő feldolgozatlan lelki fájdalma elől szenvedélyébe menekülve hogyan válik még elszigeteltebbé, miközben tönkremegy az egészsége és az egész élete.

 

Írta és rendezte (Written and directed by): Németh Marianna
Főszereplő (Main character): Csepregi Marcell
Operatőr és vágó (DOP, Editing): Németh Roland “Guliver”
Hangutómunka (Sound design): Abonyi Péter
Szereplők (Cast): Birkás Tibor, Csontos Gábor, Jónás Anna, Némethné Hajdu Hanna
Narráció (Narrator): Németh Roland “Guliver”
Visual Dream – www.visualdream.hu
Táncsics Stúdió 2010 
Dal Everyday
Előadó Carly Comando
Album Everyday
Engedélyezte: AdRev for Rights Holder (a következő lemezkiadó nevében: Deep Elm); PEDL, ASCAP, EMI Music Publishing, Warner Chappell, UBEM – 24 zenei jogvédő egyesület