Jó(l)lét

Jólét vagy jóllét? Mit tehetsz a szegényekért, s ugyanazzal a magad elszegényedése ellen?

Jólét: Egy adott társadalom átlagjövedelme (egy főre jutó GDP). Mértékegysége az USD/fő (dollár per fő).

Jóllét: Egy adott társadalom egészsége (életminőség). Megmutatja, mennyire egészségesek a társadalom tagjai, milyen valósznűséggel elégülnek ki szükségleteik, vagy épp milyen valószínűséggel válhatnak bűncselekmény áldozatává. Mérése igen bonyolult, ezért számos mutatót használnak (pl. születéskor várható élettartam, tinédzserkori terhesség, stb.).

Minden ember közös érdeke az életminőség (jóllét) fenntartható módon történő javítása. Sokáig azt hitték (sőt, sokan a mai napig tévesen azt hiszik), hogy az átlagjövedelem (jólét) növekedésével automatikusan javulni fog a társadalom egészsége (jólléte). Ma már tudjuk, hogy ez egy bizonyos jövedelmi szint fölött már nem érvényes (amit hazánk már elért), csak a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkenése javít a helyzeten. A gazdaság növelése tehát a társadalom számára nem jár különösebb előnnyel, viszont hozzájárul a természetpusztításhoz.

Az életminőség végeredményben azon múlik, hogy kielégülnek-e szükségleteink. Kielégítésükhöz elsősorban minőségi emberi kapcsolatokra van szükségünk, de azért javakat is kell vásárolnunk. A vásárláshoz természetesen jövedelemre van szükségünk, ahhoz pedig jellemzően valamilyen munkára. Úgy gondolod, csak akkor nem fenyeget a munkanélküliség, ha hajlandó leszel egyre többet dolgozni egyre kevesebbért? Csökkentsd a konkurenciát! Ha segíted a szegényeket a fogamzásgátlásban, ők is kiszabadulhatnak a szegénységcsapdából, és a te alkupozíciód is javul a globalizálódott munkaerőpiacon. Ezzel mindenki nyer!

Jó(l)lét - LoveInfo - Langmár Bettina

Miért problémás a „gyermekvállalás” kifejezés?

Sokszor az anyaság igénye nem belülről fakad, hanem valamiféle társadalmi vagy szülő elvárásnak szól. Az úgynevezett „szociális program” teljesítése általános igény, és sokan csak emiatt szülnek. És vannak olyan szülők, akik csak akkor hajlandók felnőttként kezelni gyermeküket, amikor szembesülnek a ténnyel, hogy már ő is szülő lett. Ilyenkor a figyelem az unokára terelődik, ami megváltás az addig gyermekként kezelt felnőttnek.

A „gyermekvállalás” kifejezés már önmagában is azt sugallja, mintha a szülőknek, vagy a társadalomnak tartoznánk azzal, hogy gyereket szüljünk, pedig ez magánügy. A gyereket nem “vállalni” kell, hanem biztosítani egészséges testi-szellemi fejlődésének, valamint boldog, emberhez méltó életének feltételeit. Emiatt mi inkább a „gyermekvállalkozás” kifejezést használjuk, ami valójában sokkal találóbban utal a helyzetre. Vállalkozást sem kötelező indítani, de ha szeretnénk, akkor előtte célszerű alaposan felmérni, hogy adottak-e a feltételek.

A véletlen nemzés katasztrófa. Nem csak arról van szó, hogy 18-20 évig biztosítanunk kell anyagi és érzelmi biztonságát, de arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy a Föld képes lesz emberhez méltóan eltartani 80 évig! És ha ezek a feltételek nem teljesülnek, annak rendkívül súlyosak a következményei – a gyermekre, a családra, a társadalomra, az élővilágra, és a jövő generációkra nézve egyaránt.

A gyereket nem akarók az önzők? Oszlasd a sok ezer éves társadalmi nyomást! A gyermekvállalkozás nem kötelező, főleg nem egy túlnépesedett világban! Mivel az országok háromnegyede túlterheli a saját területét, így ha egy ilyen országban fogy a népesség, az valójában áldás. Nem véletlenül fogy a népesség, és nem is fogyna el teljesen; csak addig folytatódna, amíg újra lecsökkenne annyira hogy megint könnyű legyen a megélhetés. Aki tehát nem csinál gyereket, azt csak a történelmileg, gazdaságilag és ökológiailag képzetlenek vádolják önzőséggel.

A fogamzásgátlási lehetőségek biztosításának gazdasági előnyei

A munkaerőpiac globalizálódása miatt a magyar munkavállalóknak jóformán az egész túlnépesedett világgal versenyezniük kell. Ám ha hozzájárulsz ahhoz, hogy a magyarokhoz hasonlóan minden nő hozzájuthasson a fogamzásgátlókhoz, akkor azzal tulajdonképpen saját esélyeidet javítod a globális munkaerőpiacon!

Támogasd a téma szakértőjét a BOCS Civilizációtervezés Alapítványt, kapcsolódj be a munkájába önkéntesként!

KAPCSOLAT