Mindent a dohányzásról

Miért szívják, ha káros?

A dohányzás az egyik legelterjedtebb káros szenvedély. A dohány egy legális drog, amit csak 18 éves kor fölött lehet vásárolni és fogyasztani. A függőséget okozó anyag itt a nikotin. Ez egy stimuláns, vagyis izgatószer, aminek hatását néhány másodpercen belül elkezdjük érezni, mely kb. 20 percig tart. Használata során boldogsághormonok szabadulnak fel, így alkalmas a stressz kezelésére. A gond csak az, hogy nagy az ára, mind anyagi, mind pedig egészségügyi szempontból.

Miért káros a dohányzás? - LoveInfoMit okoz?

A dohányfüstben többezer anyag található, amik jelentős része karcinogén, vagyis rákkeltő (pl. benzol, fordmaldehid, arzén, vagy akár urán). Emiatt a dohányzás miatt megsokszorozódik a daganatos megbetegedések kockázata. A tüdőrák például 15-ször gyakoribb a dohányosok körében, a gégerák pedig 20-szor.

A dohányzás érszűkítő hatása miatt még a potenciát is csökkenti (vagyis nehezebb, és kevésbé tartós lesz miatta a merevedés). Sőt, még a spermiumokat is károsítja. Emellett csökkenti a sportteljesítményt, károsítja a hangszálakat, rekedtséget okoz valamint sárgás elszíneződést az ujjakon és a fogakon. A közvetlen hatása megemeli a vérnyomást, emiatt a dohányosok a magas vérnyomástól is szenvednek, emiatt pl. magasabb a színinfarktus és a szívroham veszélye. A dohányzás növelik a trombózis veszélyét a kombinált fogamzásgátló tabletták szedése esetén.

Egy elszívott cigaretta átlagosan 7-10 perccel rövidíti meg az életet.[1] Az alkalmi dohányzás is káros lehet, mivel növeli a függőség kialakulásának veszélyét, főleg fiatalkorban. Sőt, még a passzív dohányzás is káros (vagyis amikor valaki nem dohányzik, csak beszívja a cigarettafüstöt). Ezért most már éttermekben és szórakozóhelyeken is tilos a dohányzás. A tubákolás is káros az egészségre, mert hosszútávon tönkreteszi az orrnyálkahártyát. Az is előfordulhat, hogy valaki épp a dohányra allergiás.

Gyakori tévhit, hogy az antioxidánsok szedése ártalmatlanítja a dohányfüstben található méreganyagok hatását, ám ez teljesen alaptalan. A tüdőszűrés nem túl hatékony módja a dohányzás okozta egészségügyi problémák megelőzésére, mert csak akkor látható rajta a probléma, amikor már károsodott a tüdő.

Dohányzásról való leszokás - LoveInfoLeszokás

Az utolsó cigaretta elszívás után 20 percen belül normalizálódik a vérnyomás. A szénmonoxid 8 órán belül kiürül a szervezetből, ami után újra megnő a vér oxigéntartalma. A szívinfarktus és a szívroham veszélye 24 óra elteltével kezd el csökkenni. A nikotin 48 óra alatt ürül ki a szervezetből, bár ettől függetlenül a dohányos bármikor adhat vért véradáson. Ugyanúgy két nap múltán kezdi újra érezni az ételek ízét és az illatokat. 72 óra múltán újra könnyebbé válik a légzés, és javul a fizikai teljesítőképesség. A szív teljesítőképessége és a tüdőkapacitás azonban csak hetek múltán kezd el javulni. A fáradékonyság és a köhögés sokszor csak hónapok múltán múlik el, ahogy az ujjak és a fogak sárgássága is. A rákos megbetegédesk kockázata azonban csak évekkel később kezd el csökkenni.

Leszokás után akár honapokig is eltarthat a dohányzás utáni sóvárgás, és akár egyetlen cigaretta elszívása miatt is visszaszokhat valaki. A nikotinos rágók és tapaszok segíthetnek a leszokásban, és egészségesebb alternatíváját jelentik a dohányzásnak, mivel megadják a nikotint, de nem szívod be a mérgező füstöt. Ha pedig végleg meg akarunk szabadulni a nikotinfüggőségünktől, akkor a stresszt egyéb módokon is le lehet vezetni (pl. futás, boxzsák püfölése, vagy akár egy nagy ölelés, melynek hatására néhány másodperc múlva boldogsághormonok kezdenek el fölszabadulni – ezért is esik olyan jól).


Források:

[1] http://www.tobaccofactfile.org/how-long-do-i-have.html