A szex tudománya

A szex számos területen meghatározza viselkedésünket, olyan módokon, is, amire nem is gondolnánk. A szexuális szaporodás már kb. 1,2 milliárd éve kialakult, amikor még csak egysejtűek voltak. A szex legősibb funkciója, a különböző nemek génjeinek kombinálása, ami nagyobb változtatosságot tesz lehetővé, ezáltal a fajok gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változó környezethez.

A szex tudománya - LoveInfo

Egyéb fajok

Az állatok, a növények, és a gombák is képesek szexuális úton szaporodni. Az állatok számára, amik idegrendszerrel is rendelkeznek, kifejezetten kellemes érzések társulnak a szexhez. Amelyik állat ugyanis genetikai okokból kellemes érzéseket társított hozzá, az nagyobb valószínűséggel szaporodott, égy nagyobb valószínűséggel fennmaradtak utódai.

Olyan fajok is akadnak, amik olykor pusztán örömszerzés céljából szexelnek, mint pl. a sertés, a bonobó, vagy az ember. A maszturbáció sem egyedül az emberre jellemző; más főemlősök is szoktak maszturbálni, valamint rágcsálók, denevérek, elefántok, de még pingvinek és cetfélék is! (Utóbbiak leginkább csak úgy, hogy nemiszervüket egy sziklához dörzsölik).

Szexuális hormonok

Szexuális izgalom hatására dopamin szabadul föl az agyban. Ez egy boldogsághormon, ami az izgatottsággal, a motivációval és a jutalomvárással áll kapcsolatban. Szex közben mindenféle boldogsághormon fölszabadul, főleg az orgazmus alatt. Ezek rendkívül pozitív hatással vannak a közérzetre, hatékonyan hozzájárulnak a boldogságérzethez, és még fájdalomcsillapító hatásuk is van. A szex gyorsítja az anyagcserét, ezért gyakori, hogy szex után megéhezünk. Ha szex után átölelitek egymást, akkor oxitocin szabadul föl, ami az úgynevezett szerelemhormon. Ettől jobban fogtok egymáshoz kötődni.

Megjegyzés: Az osztrigáról, a csokoládéről és egyéb ételekről azt tartják, hogy fokozzák a nemi vágyat (libidót), ám ezek vágyfokozó hatása tudományosan nem igazolt, legföljebb a placebo-hatás révén.[1][2]

Források:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2050052115301360
[2] https://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/are-oysters-aphrodisiac-180962148/