Ismerd meg magad

Vissza | LoveInfo - Langmár Bettina Ismerd meg magad - LÁNYOK - LoveInfo - Langmár BettinaLÁNYOK Ismerd meg magad - FIÚK - LoveInfo - Langmár BettinaFIÚK

Lányok

 

Ismerd meg magad - Bugyiban - LoveInfo - Langmár BettinaMI VAN A BUGYIBAN Ismerd meg magad - Mellesleg - LoveInfo - Langmár BettinaMELLESLEG HOGY VAGY? Ismerd meg magad - Pirosbetűs napok - LoveInfo - Langmár BettinaPIROSBETŰS NAPOK Ismerd meg magad - Testembe estem - LoveInfo - Langmár BettinaTESTEMBE ESTEM
Ismerd meg magad - Mi folyik - LoveInfo - Langmár BettinaMI FOLYIK ITT KÉREM? Ismerd meg magad - Kézimunka - LoveInfo - Langmár BettinaKÉZIMUNKA Ismerd meg magad - Kopogtat a gólya - LoveInfo - Langmár BettinaKOPOGTAT A GÓLYA? Várandósság idején - LoveInfo - Langmár BettinaVÁRANDÓSSÁG IDEJÉN

 

Mi van a bugyiban?

Mi van a bugyidban? | LoveInfoNagyon fontos, hogy megismerd a tested, annak felépítését, működését. Ebben lehet segítségedre egy hétköznapi tükör. Használd ki az alkalmat és ismerkedj meg nemi szerveid felépítésével.

Tedd elé a tükröt és nézd meg, mit látsz! Jegyezd meg e látványt, mert ilyen vagy.

A hüvelybemenet egy résnek tűnik. Fölötte – a hasad irányába – van egy puha domborulat, amit Vénusz-dombnak neveznek, melyet valószínűleg kezd benőni, vagy be is nőtte már a szőrzet. Ez az egyik jele a lányok nemi érésének. (A szőrzet többek között véd horzsolásoktól és egyéb kisebb sérülésektől)

A külső nemi szervek kívülről is láthatóak. Ezek a csikló és a szeméremajkak. A nemi szerved külső – húsosabb burka – az ún. nagy szeméremajak. Széthúzva feltárul a kisajkak által határolt hüvelybemenet, amit a szűzhártya fed (latniul hymen). Ez egy vékony bőrredő, amely részben vagy teljesen befedi a hüvely nyílását. Kisebb-nagyobb nyílások vagy lukak is vannak rajta. A szűzhártya általában az első szexuális együttlétkor átszakad. (Ezt úgy is hívják, hogy “defloráció”, vagyis “a virág leszakajtása”)

Mi van a bugyiban? | LoveInfo

A szeméremrésben található a csikló, a húgycső nyílása és a hüvelybemenet. Az elülső csücsökben – ahol a kisajkak találkoznak – megtalálod a csiklót, ami a lányok egyik gyönyörszerző szerve. Ez tinédzser korban többnyire egy rizsszemnyi, de rendkívül érzékeny pont. A csikló, vagy más néven klitorisz külső része felnőtt nők esetén átlagosan kb. 5 mm.[1]

A csikló és a hüvelybemenet között található a húgycső nyílása, a hüvelybemenet mögött, de már a nagyajkakon kívül pedig nem messzire a végbélnyílás. A hüvely és a végbélnyílás közötti részt hívják gátnak.

Mint látod, igen kis helyen, fontos szerveid vannak egymás közelében. (Ez egy fontos erogén zóna, vagyis egy olyan terület, melynek ingerlése során fokozódik a nemi vágy)

Ha bármilyen kételyed van magaddal kapcsolatban, ideje elmenned egy nőgyógyászhoz, akivel végigbeszélheted kérdéseidet.

...avagy mi van, ha baj van | LoveInfo - Langmár Bettina[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1603495


Testembe estem

A kívülről látható nemi szerveid megismerése után ideje megismerkedned annak belsejével is.

A hüvely a hüvelybemenetnél, a szűzhártya mögött kezdődik. Egy izmos falú cső, amely összeköti a külvilágot a méhhel. Érzékeny nyálkahártya borítja, mely óvja a fertőzésektől és nedvesen tartja a felszínét. Speciális baktériumok tartják fenn a tisztaságát.

Hossza nyugalmi állapotban 7-10 cm,[1]de izgalmi állapotban megnőhet (ilyenkor a belső redők kisimulnak). Nagyon tágulékony, hiszen szüléskor átfér rajta a baba. Ha ez mégsem megy, akkor császármetszést alkalmaznak, melynek lényege, hogy a hasfalon keresztül átvágják a méhet, és az így keletkezett résen keresztül veszik ki a babát.

A hüvely hasi oldalán található az úgynevezett G-pont, ami a fölfedezőjéről, egy Gräfenberg nevű nőgyógyászról kapta a nevét. Ez egy egy kb. 1-1,5 cm átmérőjű kis, érdesebb felszínű terület, melynek izgatása sokaknál erős kéjérzetet okoz.

A hüvely jobb és bal oldalán, a hüvelybemenethez közel található két borsó nagyságú mirigy, az ún. “Bartholin-mirigy”. Ezek biztosítják a hüvely nedvességét.

A hüvely felső végén van a méhszáj, ami átmenet a hüvelyből a méhbe. Lezárja a méh üregét, védi az esetlegesen megfogant magzatot. Átengedi a menstruációs vérzést, bővebben:

Testembe estem | LoveInfo

Illetve beengedi a spermiumot, hogy a megtermékenyülés megtörténhessen. Nem csak beengedi, hanem valósággal behívja, betessékeli a spermiumokat, azaz a hímivarsejteket. Ezért kell az óvszert időben felhúzni, ha nem akarsz gyereket.

<!–Spermiumok - Testembe estem | LoveInfo–>Testembe estem | LoveInfo

A méh izmos, erős és tágulékony szerv, mely a magzat védelmére, táplálására szolgál. Felső végén kétoldalt rövid csövekkel, azaz a petevezetékekkel csatlakozik a két petefészekhez (a sterilizáció során a nők esetében a petevezetéket szokták elkötni). A petefészkek már a lányok születésekor tartalmazzák a havonta megérő és a méhbe „utazó“ petesejteket (1-2 milliót), melyek várják a megtermékenyítő spermiumot.[2] Erről itt olvashatsz részletesebben:

Testembe estem | LoveInfo

[1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/owning-pink/201104/15-crazy-things-about-lady-parts
[2] https://www.webmd.com/menopause/qa/how-many-eggs-does-a-woman-have


Mellesleg hogy vagy?
(mell önvizsgálata illusztrációkkal)

Tudom, felmerül benned is a kérdés: elég szépek-e, elég nagyok-e melleid. Minden nőnek más és más alakú és a nagyságú a melle, és minden fiúnak, férfinak más és más tetszik. Biztos vagyok benne, hogy lesz majd valaki, akinek épp az olyan mellek az álmai, mint a Tiéd!

Azt azért tudd: a mosolyod sokkal fontosabb, mint a melleid nagysága. : )

Mellesleg hogy vagy? | LoveInfo

A mellek a másodlagos nemi jelleg részét képezik, ami a kívülről is jól látható nemi különbségeket jelenti féfiak és nők között. (Az emlők latin neve a “mamma” – ebből ered a mammográfia kifejezés is)

A lányok melle a pubertás során kezd el nőni. Ne aggódj! Amit most látsz, az csak pillanatfelvétel. Lehet, hogy életed során változni fog melleid alakja és mérete is. Mellesleg hogy vagy? | LoveInfoVigyázz a melleidre, időnként vizsgáld meg őket. Érdemes a menstruáció utáni 4.- 5. napon csinálni, mert ekkor a legkevésbé érzékenyek.

Miért kell ezzel foglalkozni? Élete során minden tizedik nőnél alakulhat ki mellrák, főleg 45 éves kor fölött. Előfordulhat azonban korábban is. Az önvizsgálat segíthet a daganat korai felfedezésében, így lehetővé teszi a gyógyulást. A felnőtteknek 45 éves kor után más módszerek is vannak (mammográfia).

A mell vizsgálatának lépései:

1. Vetkőzz félmeztelenre, majd állj a tükör elé. Húzd ki magad, s engedd le a karod. Nézd meg a melleidet! Közepén van a kiemelkedő, érzékeny, sötétebb bőrű mellbimbó, körbe veszi a bimbóudvar, ami szintén sötétebb a bőr többi részétől. Bársonyos tapintású, érzékeny. A mellbimbó alatt, belül sok kis csatorna van, melyek szertefutnak a tejmirigyekbe. Ott termelődik szülés után az anyatej.

Ne ijedj meg, ha melleid nem teljesen egyformák, ez teljesen normális.

Mell vizsgálata - Mellesleg hogy vagy? | LoveInfo

2. Figyeld meg hogy látsz-e a melleiden valamilyen, esetleg narancshéjszerű változást, duzzanatot, bőrpírt. Figyeld meg körvonalainak épségét. Nézd meg azt is, hogy a mellbimbód nincs-e behúzódva.

Mell vizsgálata - Mellesleg hogy vagy? | LoveInfo

3. Fogd a két tenyered közé a melled. Egyik tenyered alulról felfelé, másik tenyered felülről lefelé álljon. A két tenyér közt lévő melleden vízszintes csúsztatásokkal mozgasd a két kezed. Ugyanez a teendő a másik mellednél is.

4. Vizsgáld meg a jobb melledet a bal kezed összezárt középső három ujjad belső felszínével (fontos, hogy ne csak ujjbeggyel). Ismerd meg a melled tapintását, érzékenységét. Mindenkinek más és más a melle. Lehet puhább is és lehet tömörebb is. Végezd el a jobb kezed segítségével ugyanezt a bal melleden is.

5. Enyhén nyomd meg a mellbimbódat, hogy jön-e belőle váladék. Ha nem, akkor jó. Ha igen, akkor nem jó.

6. Csomót keresve tapintsd végig mindkét hónaljadat úgy, hogy a tapintásban részt nem vevő kezed a fejed mögött legyen.

7. Feküdj hanyatt. Rakd az egyik kezed a fejed alá, egy kispárnát pedig a lapockád alá, hogy a melled kiemelkedjen. Tapintsd végig először az egyik, majd a párna áthelyezését követően a másik melledet is.

Mell vizsgálata - Mellesleg hogy vagy? | LoveInfo

Első alkalommal még minden új lesz. Meg kell „ismerkedni“ saját testeddel, melleiddel. A felfedezett egyenetlenségek, csomók minden bizonnyal ártalmatlannak tekinthetők, inkább az esetleges változásokra kell figyelned a következő alkalmakkor.

Amennyiben bármilyen szokatlant, rendellenességet, elváltozást észlelsz, vagy ha bizonytalan vagy valamiben, beszélj szüleiddel vagy fordulj a háziorvosodhoz!Pirosbetűs napok

Tudd, hogy a havi vérzés a női test normális működése, nem betegség!

Úgy 10 éves kor után a petefészked hormonokat kezd termelni, amik szétáradnak a testedben és kezdik felébreszteni a benned szunnyadó NŐ-t. Nőni kezdesz, szőrösödik a hónod alja és a „puncid”, elkezdenek nőni a „cicijeid”, esetleg pattanásaid is lesznek. Szóval egy sor változás zajlik majd benned, melyek mind-mind normális és természetes dolgok! Mindez azt jelzi, hogy a szervezet kezd készülni az anyaságra. (A gyermek-vállalkozáshoz persze biztos alap kell)

Ennek egyik fontos jele az is, hogy elkezdődik a havi vérzésed (menstruációd), ami azt jelenti, hogy megérett az első petesejted. (A fiatal lányok első menstruációját szakszóval “menarche”-nak hívják) A petesejt ezután a petevezetéken át a méh felé vándorol és vár a megtermékenyítésre.

Pirosbetűs napok | LoveInfoHa nem érkezik meg a hímivarsejt, akkor a petesejt feloldódik. Közben a méhnyálkahártya vastagszik, felkészülve a megtermékenyített petesejt fogadására. Ha nem történik meg a megtermékenyítés, a méhfal belső fala – vérzés formájában – vékonyan leválik és távozik a hüvelyen keresztül. Ezután újrakezdődik a folyamat: petesejt érik, nyálkahártya vastagszik, megtermékenyítés híján leválik (vérzés). Ez a folyamat általában havonta egyszer történik. A két vérzés közötti időt hívjuk ciklusnak.

A ciklus vérzéstől vérzésig tart. Első napja a vérzésed első napja. A ciklus hossza egyéntől függően minimum 21, maximum 35 nap. Érdemes menstruációs naptárat vezetned, hogy ki tudd számítani, mikor érkezik a következő vérzés, és időben föl tudj rá készülni. Ehhez minden hónapban be kell jelölnöd a vérzés első és utolsó napját. Általában 16 éves korra alakul ki a havonkénti ciklus időtartama. Ha mégsem, fordulj nőgyógyászhoz!

A ciklusról, bővebben…

A vérzés (menszesz) 4-5 napig tart, és egy nap átlagosan 50-80 ml vér távozik. Ez idő alatt használj tisztasági betétet! A tampon használata igazából orvosilag nem ajánlott, mivel toxikus sokk szindrómát okozhat, ha 8 óránál tovább bennmarad (a tampon ugyanis remek táptalaj a baktériumoknak, amik viszont toxinokat, vagyis mérgeket termelnek).

Ha a vérzés 7-10 napnál tovább tart, akkor is fordulj orvoshoz! Két ciklus között is előfordulhat vérzés, aminek hátterében általában petesejt-kilökődés okozta hormonális változások állnak.

Ha a vérzés mennyisége több az átlagosnál, az vérszegénységet vagy fáradékonyságot okozhat. Ebben az esetben is érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljün az ok. Ha az átlagosnál kevesebb a vérzés mennyisége, akkor általában hormonális probléma áll a háttérben.

A menszesz előtt jelentkezhet depresszió, alvászavar, és érzelmi labilitás. Ezt a tünetegyüttest “premenstruációs szindrómának” nevezzük. A menstruáció fájdalommal is járhat, ám ez normális. Akkor kell problémára gyanakodni, ha fájdalom mértéke akkora, hogy lehetetlenné teszi a mindennapi életet (pl. nem tudsz miatta iskolába menni).

Pirosbetűs napok | LoveInfoNe feledd! Menstruációd idején fokozottan ügyelj az általános és az intim-tisztaságra, mert a bomló vérnek kellemetlen a szaga és ilyenkor a baktériumok is sokkal gyorsabban szaporodnak. Nem fog senki a kezedre csapni, ha naponta többször „alvázmosást” végzel.
Pirosbetűs napok | LoveInfoA menstruáció velejárói lehetnek a hasfájás, hasi görcsök, hasmenés, fejfájás, hányinger, hányás, hangulatingadozások. Ezzel kapcsolatban bátran fordulj szüleidhez, háziorvosodhoz, nőgyógyászodhoz, iskolai védőnődhöz.

Pirosbetűs napok | LoveInfoTeendők a jobb közérzetért: sokat segíthet, ha ilyenkor melegen tartod a hasad tájékát és a derekadat. A mozgás ilyenkor is jót tehet, ám kerüld a nagy megterhelést (kemény edzés, súlyemelés).


Kopogtat a gólya?

Kopogott a gólya? | LoveInfoA teherbeesés úgy kezdődik, hogy egy hímivarsejt és egy petesejt találkozik (a magzat neme a hímivarsejten múlik).

A hímivarsejtet a fiú spermája és előváladéka is tartalmazhatja. Az érett petesejt a nők petefészkében készül és a petevezetéken át vándorol a méhbe. Kettőjüknek találkozni kell ahhoz, hogy az egyesülésük (azaz a megtermékenyülés) megtörténjen. A gyakori szexuális együttlét nem növeli a termékenységet, csupán arról van szó, hogy a gyakoriság miatt megnő a valószínűsége, hogy akkor szexeltek, amikor épp peteérésed van.

Na de hogyan is találkozhatnak?
– A sperma közvetlen módon a hüvelybe kerül, azaz szeretkezés során a fiú pénisze behatol a lány hüvelyébe és pénisz a hüvelybe spricceli az ondót (akkor is bejut, ha állva szeretkeztek). A spermium innen kezd el vándorolni a petesejthez.

– A sperma közvetett módon- kéz, tárgy, segédeszköz közvetítésével- kerül a hüvelybe.

Kopogott a gólya? | LoveInfoHa nem tervezel gyereket, fontos, hogy a sperma soha ne kerüljön a hüvelybemenet közelébe, mert a hímivarsejteknek még a szűzhártya sem jelent akadályt.

Terhesség csak akkor jöhet létre, ha a hüvelybe kerül a hímivarsejt. Ha a sperma bármely más testnyílásba – pl.: szájba – kerül, a terhesség kizárt.

Az úgynevezett “lombikbébik” esetén a megtermékenyítés laboratóriumi körülmények között zajlik, majd a megtermékenyült petesejteket (zigótákat) beültetik a méhbe, hogy kifejlődhessenek. Ehhez a módszerhez olyan párok szoktak folyamodni, akiknél a nő természetes úton nem tud teherbe esni.

Ha nem akarsz gyereket, de parányi esélyét is látod annak, hogy teherbe eshettél, mert szeretkeztél és nem védekeztetek, szeretkeztél és nem megfelelően védekeztetek vagy elszakadt az óvszer, 24 órán belül fel kell keresni a legközelebbi nőgyógyászati szakrendelést. (link: vészhelyzet- orvosi segítség) esemény utáni tabletta.

Kopogott a gólya? | LoveInfoHa szeretkezés utáni időszakban elmarad a menstruációd, vagy késik, akkor AZONNAL ajánlatos egy terhességi tesztet beszerezned és használati útmutatója szerint elvégezni a tesztet és/vagy felkeresned egy nőgyógyászt. De ha nem rendszeres a havi vérzésed, akkor a tested más jeleire is figyelned kell. Előfordulhat hányinger, hányás, émelygés, melleid feszülése, érzékennyé válása. Ezek a tünetek nem csak a terhesség kísérő jelenségei lehetnek, hanem más okból is származhatnak.

Ha terhes vagy, súlyos döntések sorozatát kell meghozni rövid idő alatt.
Kopogott a gólya? | LoveInfoAZONNAL kérj segítséget szüleidtől, iskolai védőnődtől, háziorvosodtól!

Ritkán, de vannak olyan esetek is, amikor a terhesség alatt is jelentkezik a havi vérzés.

Kopogott a gólya? | LoveInfo


Mi folyik itt kérem?

Mi folyik itt kérem? | LoveInfo - Langmár BettinaA hüvelyváladék nedvesen tartja a hüvely falát, biztosítja a hüvely öntisztulását, véd a fertőzésektől, s egyben a nemi érésre is utal. Megjelenése teljesen természetes.

A nemi ciklus során a hüvelyváladék mennyisége és milyensége változó. A normál hüvelyváladék színe átlátszó, fehér, vagy nagyon enyhén sárgás. Sajátos illata van, vagy szagtalan.

Ha bármilyen ismeretlen, eddig nem tapasztalt tünet, panasz, elváltozás jelentkezik, ne habozz megbeszélni szüleiddel, iskolád védőnőjével, vagy orvoshoz fordulni.

Mi folyik itt kérem? | LoveInfo - Langmár Bettina


Kézimunka

Maszturbáció – „kézimunka” – önkielégítés: ha te saját magadnak kézzel okozol szexuális izgalmat vagy kielégülést, azaz orgazmust.

Kézimunka | LoveInfo - Langmár BettinaA testi kielégülés utáni vágy teljesen természetes. Normális az is, ha egyáltalán nem, vagy akár naponta többször is önkielégítesz.

Az önkielégítés során megismerheted saját tested működését, reakcióit. Az orgazmusra (el/élvezésre) való képesség nem veleszületett tulajdonsága a női nemnek. Tanulni kell. Az önkielégítés során találd meg érzékeny pontjaidat, a szükséges ritmust, nyomást ahhoz, hogy elérd az orgazmust. Ez a megismerés nagy segítségedre lesz majd a szexuális életedben.

Tudd, nagyon közel vannak egymáshoz a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső nyílása. A végbélben ezerféle baktérium lakik, melyek máshová kerülve megbetegedést okozhatnak.

Mindig tiszta kézzel érj magadhoz!

Kézimunka | LoveInfo - Langmár Bettina

Fiúk

Ismerd meg magad - Mi van a gatyában - LoveInfo - Langmár BettinaMI VAN A GATYÁBAN Ismerd meg magad - Méret a lényeg - LoveInfo - Langmár BettinaA MÉRET A LÉNYEG? Ismerd meg magad - Van zsákomban minden jó - LoveInfo - Langmár BettinaVAN ZSÁKOMBAN MINDEN JÓ Ismerd meg magad - Zsebzsötem - LoveInfo - Langmár BettinaZSEBZSÖTEM


Mi van a gatyában?

Mi van a gatyában? | LoveInfoKamaszkorban nem csak a hangod kezd el mélyülni. A pénisz, amit kiskorodban esetleg „pisilőnek” hívtál, mára megváltozott. Valószínűleg szőr serked a tövénél és körülötte. Nagyobb is lett, hiszen az egész tested nagyobb lett. De ez a vicces szerv nem elégszik meg ennyivel: időnként önállósítja magát, még nagyobbra nő, merevedik (ezt hívják erekciónak). Ha mindez éjszaka történik, akár furcsa álmok is kísérhetik, és reggelre foltos lesz a pizsamád az éjszakai magömléstől, azaz kifolyt spermától. Ne ijedj meg, ez teljesen normális.

Mi van a gatyában? | LoveInfo

Érzékeny, finom bőrrel borított rész a pénisz végén a makk, melyet beborít a fityma és a pénisz testétől egy árok választja el.
Ha azt tapasztalod, hogy fitymát nem tudod hátrahúzni, fordulj orvoshoz. Ne aggódj, ez meglehetősen gyakori probléma és egyszerű a megoldása. (Emiatt nem kell körülmetélni, vagyis eltávolítani a fitymát).

A makk közepén nyílik a húgycsőnyílás. A környező mirigyek speciális illatú váladékot termelnek a nyálkahártya nedvesen tartása és védelme céljából.

Az előváladékot nemi izgalom hatására termelik a Cowper-mirigyek, amik a húgycső két oldalán találhatóak a pénisz tövében. Ez egyrészt segít a síkosításban, másrészt semlegesíti a húgycsőben maradt húgysavat.

A férfiak külső nemi szervei a pénisz és a herezacskó.

A herezacskóban van két ovális test, a heregolyók. Méretük általában nem egyforma. A herékben termelődik a spermium, azaz a férfiak ivarsejtje.

A spermiumok az ejakuláció során ürülnek ki, majd rövidesen újratermelődnek. (Az ivarsejteket termelő szervek összefoglaló néven a gonádok) A herék azért vannak a testen kívül, mert a testen belül túl magas volna a hőmérséklet a spermiumok számára. Egy-egy spermium rendkívül apró, mindössze 50 mikrométer, vagyis szabad szemmel nem is látható.[1] Ám az ejakulátum legalább 40 millió, de akár 1,2 milliárd spermiumot is tartalmazhat![2] Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az orgazmus során nem történik magömlés – ez az ún. “száraz orgazmus”.

A pénisz kettős funkciójú szerv: egyik a vizelet kivezetése, a másikpedig – a női hüvelybe hatolás révén – a spermium bejuttatása méhbe, az arra váró petesejthez. A két feladathoz két forma dukál: az ellazult, lógó: a vizelet kivezetéséhez, a merev vigyázban álló: a megtermékenyítéshez (illetve a szexhez). Vagy az egyik, vagy a másik funkció működik. Ennek felépítésbeli okai vannak: teljes merevedés állapotában elzáródik a húgyhólyag felőli csőszakasz és megnyílik a herék felőli

A pénisz tisztán tartásáról itt olvashatsz többet:

Mi van a gatyában? | LoveInfo

Érdekesség: anatómiai szempontból a hímvessző és a herék női megfelelői a klitorisz és a petefészkek. Ez azt jelenti, hogy a magzati korban ugyanazokból a sejtekből fejlődnek ki, csak a két nem esetében végül kicsit más lesz az alakjuk, méretük, és a helyzetük.

[1] http://eprints.maths.ox.ac.uk/860/1/human_sperm.pdf
[2] https://www.livescience.com/32437-why-are-250-million-sperm-cells-released-during-sex.html


A méret a lényeg?

A méret a lényeg | LoveInfoMindegyik fiút foglalkoztatja, hogy elég nagy a szerszáma.
A nyugalomban lévő pénisz méretének nincs jelentősége. Szexuális izgalom esetén a pénisz megkeményedik, megnagyobbodik, megemelkedik, feláll. Közben a fityma visszahúzódik, a makk láthatóvá válik. Ezt az állapotot hívjuk erekciónak, merevedésnek. A merevedés állapotában lévő pénisz átlagos hossza 12 cm-16 cm között van.[1] Ez kb. megfelel a női hüvely hosszának.

A merev pénisz alakja sokféle lehet, nem feltétlenül egyenes. Hidd el, nem gond, ha egy kicsit görbül! Ha bizonytalan vagy, beszélj a szüleiddel vagy fordulj a háziorvoshoz.

Szerelmed kielégítése nem elsősorban a péniszed méretétől (hosszától vagy vastagságától) függ, sokkal inkább attól, hogy mennyire vagy figyelmes, odaadó.

Ritkán ugyan, de előfordulhat az is, hogy lehetetlen a szeretkezés, mert valamelyikőtök mérete vagy formája nagyon eltér az átlagtól, ezért nem sikerül eljutni a kielégülésig, vagy fájdalmas lesz a szerelmeskedés.[1]

Amikor a szexuális izgalom megszűnik, a pénisz visszatér a szokásos állapotába.

A méret a lényeg | LoveInfo
[1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-mating-game/201510/size-does-matter


Van zsákomban minden jó
(herék önvizsgálata illusztrációkkal)

Ismered meg magad! Ha tudod, milyen vagy egészségesen, felismered a betegségre utaló változásokat!

A here tapintásos vizsgálata a heredaganat, és a gyulladások korai felismerése miatt fontos. Tudni kell, hogy az időben felfedezett heredaganat teljes mértékben gyógyítható. A Korán felfedezni csak azt lehet, amit keres az ember, ezért havonta-kéthavonta el kell végezni a herék önvizsgálatát. Fürdés/zuhanyzás közben, vagy közvetlenül utána végezd el, mert ilyenkor a herezacskó izomzata lazább és a herék jobban tapinthatóak.

Van zsákomban minden jó | LoveInfoA vizsgálat menete:

Először helyezd a tenyeredre mindkét herezacskódat, majd óvatosan emeld meg, hogy megvizsgáld a súlyát. Ismételd meg ezt egyenként is a heréiddel. Teljesen természetes jelenség, ha az egyik heréd nagyobb, mint a másik. A fontos az, hogy a normál állapothoz képest észlelsz-e változást, esetleg nagyobbodást.

Van zsákomban minden jó | LoveInfoA hüvelyk-, és a mutatóujjad segítségével finoman tapogasd végig mindkét herét. Figyeld meg, hogy nem nagyobbak-e a normál állapotnál, nincs-e rajtuk csomó, duzzanat, fájdalmas pont. Ha ilyesmit találsz, mindenképpen beszélj háziorvosoddal. A pénisz tövénél tapintva érezheted az ondóvezetéket (sterilizáció során a férfiak esetében az ondóvezetéket szokták elkötni). Mindegyik here felső csücskén ül a mellékhere, ami különösen érzékeny! Amikor először vizsgálod magad, ez fájdalmas csomónak is tűnhet, de ne ijedj meg tőle. Ilyen.

Ha az önvizsgálat során bármilyen eltérést, panaszt, tünetet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Ilyen tünetek pl:

– kemény csomó vagy bármilyen eltérés a here felszínén

– szokatlan méretbeli eltérés a két here között

– a herében vagy herezacskóban tapasztalt szokatlan fájdalom vagy kellemetlen érzés (mármint azt leszámítva, ha esetleg erősen markoltál rá).


Zsebzsötem

Maszturbáció – önkielégítés – „zsebzsöti”: ha te saját magadnak kézzel okozol szexuális izgalmat vagy kielégülést, azaz orgazmust. A „szerszámot” nem lehet csak úgy egyszerűen a lányok kezébe adni, először tanuld meg, tapasztald meg, mi a jó Neked.

Zsebzsöti | LoveInfoA testi kielégülés utáni vágy teljesen természetes. Normális az is, ha egyáltalán nem, vagy akár naponta többször is önkielégítesz.

A maszturbáció során megismerheted saját tested működését, reakcióit. A lányokkal szemben a pasiknak az orgazmus képessége veleszületett tulajdonságuk. (A lányoknak tanulniuk kell.)

Fontos, hogy mindig tiszta kézzel nyúlj magadhoz. Az érzékeny nyálkahártya begyulladása nagyon fájdalmas és kellemetlen lehet!

Zsebzsöti | LoveInfo

És ha már kezet mostál előtte, akkor jó, ha a körülmények is nyugodtak. Nem érdemes elkapkodni! A lányoknál annak lesz sikere, aki kitartó, az önkielégítés pedig egyfajta edzés, út a kitartáshoz.

A gyakorlással a korai magömlés (ejaculato praecox) problémáján is lehet némileg segíteni. Ha el tudod nyújtani a merevedés állapotát és az ingerlést, megtanulod visszatartani, szabályozni az ejakulációt (magömlést), hálás lesz érte a szerelmed. Más szóval, a maszturbálás segíthet a korai magömlés leküzdésében.

Ugyanakkor át is lehet esni a ló másik oldalára is. Az önkielégítéshez sokan fantáziaképekkel, mások fotókkal, filmekkel (pornóval) hozzák hangulatba magukat. A szexuális fantázia a szexuális élet egészséges része. Ám ha valaki fiatalkorban nagyon megszokja, hogy a pornótól vagy a fantáziálástól megy el, akkor előfordulhat, hogy amikor később találkozik egy igazi szexuális helyzettel a maga valójában, az önmagában nem is fogja fölizgatni. Tudd, hogy a pornó csak fikció, a valóságban semmi sem olyan! A pornó hazudik!

Vissza - Loveinfo | Langmár Bettina

KEZDŐOLDAL