LoveInfo

LoveInfo | Langmár BettinaA LoveInfo mobilalkalmazás fejlesztése azért indokolt, mert a mai fiatalok valójában nem tudnak bizalommal fordulni senkihez, ha magánéleti kérdéseik, problémáik adódnak.

Megdöbbentő, hogy még a fejlett országokban is mekkora károkat okoz a témával kapcsolatos általános tudatlanság, amik elkerülhetők volnának felvilágosítás és megelőzés révén. A károk magukban foglalják az abortuszok magas számát, ami sok fájdalmat okoz, és aminek szövődményei miatt sok nőnek később nem is lehet gyermeke, valamint a nemi betegségek növekvő előfordulási arányát.

A mai modern technológiának köszönhetően a fiatalság előszeretettel használja az információk átadására a különböző mobil csatornákat (Facebook, Twitter, Instagram). A statisztikák szerint 3 fiatalból 2 állandóan online. Ezért gondoltuk, hogy a leghatékonyabb közlési forma egy mobil applikáció létrehozása, ami hiteles információkat tartalmaz és a fiatalok nyelvén szól. A fiatalok körében a 12-25 éves korosztályt célozza meg az app, ami jelentős szegmensét érinti az érdekelti körnek, ezzel is hozzájárulva az egészséges testi és lelki fejlődésükhöz.

Az alkalmazás ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető, annak érdekében készült hogy az minden párkapcsolati kérdésben segítséget tudjon nyújtani. Készült mindenki számára, fiatalnak, felnőttnek, oktatottnak, oktatóknak, mindenkinek. Hasznos tanácsokat, hiteles információkat ad a a szexuális együttlétre, az az előtti és az az utáni időre, hogy hogy lehet elkerülni a leselkedő veszélyeket, betegségeket, netán a nem várt, nem kívánt terhességet. Ezekre többnyire mindig van segítség, mindig van megoldás, ám a legjobb megoldás a megelőzés.

A fejlesztés legnagyobb nehézsége talán a prüdéria legyőzése volt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kabinet Iroda egyaránt látják a program szükségességét, ezért részünkre elismerő nyilatkozatot küldött.


Tartalom

Az alkalmazás sok fontos témát érint, például az intim higiéniát, az önvizsgálat megtanulását, képekkel illusztrálva, mely ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán elkezdeni. Az alkalmazás kitér továbbá az anatómiára, önvizsgálatra, a védekezési módszerekre, azok fontosságára és részleteire, valamint az interneten keringő veszélyes tévhitekre, mindezt képekkel illusztrálva és részletesen elmagyarázva. A fiatalok sok kérdésre választ kapnak az applikáció révén. Főleg olyanokra, amiket iskolai felvilágosítások alkalmával sokszor nem mernek feltenni, mert nem akarnak „ciki” helyzetbe kerülni társaik előtt. Az alkalmazás fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettünk a pozitív családtervezésre.

Az applikáció kitér továbbá az internet veszélyeire, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen szabályokat fontos betartani annak érdekében, hogy a fiatalok ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe. A menüpont továbbfejlesztése során együttműködtünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal.

Külön menüpontban drogprevenciós program került elhelyezésre, mely tartalmának összeállításában a Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai is segítségünkre voltak.

A vészhelyzet menüpont baj esetén azonnali segítséget nyújt. Az alkalmazásban megtalálhatók a  nőgyógyászati szakrendelések, bőr-, és nemi beteggondozók, a babamentő inkubátorok GPS-koordinátái, valamint könnyedén elérhetők a családvédelmi szolgálatok. Ugyanebben a menüpontban elhelyezésre kerültek segélyvonalak is, mint például az ingyenesen hívható lelki-segély vonal, valamint a drogsegély vonal is.

Az alkalmazás tartalmaz továbbá egy emberi jogokra és ökológiai tudatosságra nevelő menüpontot, valamint egy 500 kérdésből válogató kvízt, mely révén a fiatalok ellenőrizhetik tudásukat, és játszva tanulhatnak. A kvíz sikeres kitöltése esetén a felhasználó tippeket kap három témakörben. Az első a fiúk személyes sikerét hivatott növelni, a másik a lányokét, a harmadik pedig az erőszakmentes kommunikáció alapjait tanítja meg a játékosnak.

A tartalom megalkotásában részt vettek felelős és komoly tudással rendelkező szakemberek, kik elhivatottságból álltak a projekt mellé. Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Egészségfejlesztési osztály dolgozói, Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, szexológus tanácsadó, ügyvéd, szülész-nőgyógyász szakorvos-onkológus orvos.


Céljaink, terveink

Ha a fiatalok körében egyre ritkábbá válnak a nem kívánt terhességgel járó testi és lelki megpróbáltatások, akkor az erőfeszítés már elérte a célját. Minél szélesebb körben válik elterjedté az alkalmazás használata, várhatóan annál nagyobb lesz az eredmény. Ez természetesen nem pénzben mérhető profit. Ám ha abból az aspektusból tekintünk az eredményességre hogy a költségvetést és az egészségügyi kasszát kevésbé terhelik, akkor akár pénzben is kifejezhetővé válik az alkalmazás hasznossága.

Terveink között szerepel az alkalmazás folyamatos fejlesztése, grafikailag és tartalmilag egyaránt, figyelembe véve a felnövekvő fiatalok igényeit. Középtávú tervünk, hogy az alkalmazás egyszerűsített verzióját angol nyelvre fordítva, hangoskönyvként is használható módon eljuttassuk a népességrobbanás által leginkább sújtott országokba. Hosszútávon pedig szeretnénk lefordítani a legtöbbek által beszélt nyelvekre, hogy minél többekhez eljusson.

Sok tehát még a teendő, és szívesen veszünk minden hozzájárulást! A Loveinfo csapata 2017 óta együttműködik a BOCS Alapítvánnyal, ami egy közhasznú szervezet. Együttműködésünk révén tehát a BOCS Alapítvány támogatásával a LoveInfo-t is támogatja!