AIDS-HIV szűrés

AIDS-HIV szűrés | LoveInfoAIDS-HIV szűrés | LoveInfoA HIV vírus az AIDS nevű betegség kórokozója. A fertőzés akkor terjed, ha a már megfertőződött személy testváladéka (vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej) bármely módon, közvetlenül az egészséges személy szervezetébe kerül.

A vírus az immunrendszert támadja meg. Ennek következtében megszűnik a különböző betegségekkel szemben a szervezet védekező képessége, s a beteg előbb-utóbb olyan fertőzésekben hal meg, amit egy egészséges immunrendszer le tud küzdeni. Ez kezelés nélkül általában a megfertőződés után kb. 7-10 év múlva következik be.

Az AIDS jelenleg nem gyógyítható, élethosszig tartó kezelés szükséges. A kezelés ún. “antiretrovirális” gyógyszerekkel történik, amik lassítják a vírus szaporodását. Ezek a szerek akár több évtizeddel is meghosszabbíthatják a betegek élettartamát.

Az AIDS-fertőzöttség aránya Afrikában a legmagasabb; egyes afrikai országokban a felnőttek negyede HIV-pozitív. Ehhez képest hazánkban összesen 2000 diagnosztizáltan HIV-pozitív ember él, ám évente közel kétszáz új fertőzést regisztrálnak, szóval érdemes védekezni!

A fertőzés korai, 2-6 héten belüli tünetei lehetnek: hőemelkedés-láz, fáradtság, ízületi- és izomfájdalmak, duzzadt nyirokcsomók. Ezek a tünetek más betegségek kísérő jelei is lehetnek, ezért célszerű elvégezni gyanú esetén egy HIV (AIDS) tesztet.

Mikor érdemes gyanakodni?

– óvszer nélküli szexkapcsolat idegen vagy kevéssé ismert partnerrel („egyéjszakás kaland“)

– óvszer nélküli szexkapcsolat pénzért (különösen a „szexturizmussal” érintett országokban)

– óvszer nélküli homoszexuális szexkapcsolat idegen vagy kevéssé ismert partnerrel

– kábítószerhasználat közös tűvel.

A kritikus kapcsolatot követően NEM mutatható ki azonnal az esetleges fertőzés, csak kb. 1-3 hónap múlva adható biztos válasz!!

Ha gyanakszol, végeztesd el a tesztet!

Ha fertőzött vagy, addig is tünetmentesen és laborvizsgálattal kimutathatatlanul FERTŐZÖD partnereidet! Önmegtartóztatás vagy használj óvszert!!!

HIV szűrőállomások: Országos Epidemiológiai központAIDS-HIV szűrés | LoveInfo