Baj van – Lányok

Baj van LÁNYOK | LoveInfo - Langmár Bettina

Baj van LÁNYOK | LoveInfo - Langmár BettinaA hüvelyváladékról bővebben itt olvashatsz:

Baj van LÁNYOK - Mi folyik itt kérem?| LoveInfo - Langmár Bettina
Kérdezd meg szüleidet vagy iskolád védőnőjét, vagy fordulj orvoshoz, ha a következő tüneteket észleled magadon:

– A hüvelyváladékod eddig nem tapasztalt színűvé válik (sárgás vagy zöldes vagy fehér színű túróval megegyező színű és állagú)

– A hüvelyváladékod állaga, mennyisége, szaga megváltozik

– A nemi szervek környékén égő, viszkető érzés, hólyagok, szemölcsök, kinövések jelentkeznek

– A nemi szervek környékén seb, fekély vagy apró kiütések jelennek meg

– Fájdalmas, gyakori pisilési ingered van, vagy fájdalmas a pisilés

– Alhasi fájdalmakat érzel, melyek nem köthetők a menstruációhoz

– Nem betegség, de AZONNAL beszélj szüleiddel vagy iskolád védőnőjével, ha elmarad, vagy akár néhány napot késik a soros vérzésed! Ez a terhesség legkorábbi jeleinek egyike!

A „ping pong” jelenség: fertőzés esetén mindkét szexuális partner egyidejű kezelése szükséges lehet, hiszen ennek hiányában visszakaphatja a bajt a már gyógyult egyén.

Baj van LÁNYOK - Mi folyik itt kérem?| LoveInfo - Langmár Bettina

Habár érdemes tudni, hogy a hüvelygyulladást (és az ezzel járó hüvelyfolyást) leggyakrabban nem szexuális úton terjedő kórokozók okozzák, egyszerűen bizonyos okok miatt felborul a hüvely normál flórája (pl. antibiotikum szedése alatt). Ilyen például a gombás hüvelygyulladás, vagy a bakteriális vaginózis. Ezeket nőgyógyász, illetve nemi gyógyász is könnyen tudja diagnosztizálni és kezelni.

Fontos, hogy rövid időn belül nem javuló hüvelyfolyás esetén orvoshoz kell fordulni, mert a hátterében már komolyabb ok is lehet, például gonorrhoea, Chlamydia, amik a méhnyak gyulladását tudják okozni. Ha ezeket nem kezelik megfelelően vagy időben, akkor meddőséget tudnak okozni, ezért fontos a szakorvosi vizsgálat! (A meddőség, más szóval terméketlenség azt jelenti, ha védekezésmentes nemi élet mellett másfél-két év alatt nem jön létre a terhesség)

Ha száraz a hüvelyed, és emiatt fájdalmat okoz az együttlét, az akár betegségre is utalhat. Ugyanakkor a hüvelyszárazságnak számos egyéb oka is lehet, mint pl. hormonváltozások, gyógyszerek mellékhatásai, vegyszerek (pl. a tisztálkodószerekben),  szorongás, depresszió, vagy csak nem izgultál föl eléggé. Ilyen esetben érdemes síkosítót használni, mindenesetre érdemes vele orvoshoz fordulni. Csak olyan gyógyszert vegyél be, amit a nemi gyógyászod javasolt! (Megjegyzés: nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek bármilyen betegség ellen hatékony lennének)[1]

Ha sebet észlelsz a nemi szerveden, ami nem gyógyul be néhány nap alatt, akkor is feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert lehet egy banális szőrtüszőgyulladás, de akár komolyabb oka is, mint például szifilisz, vagy herpesz. Ezeket nemi gyógyászati szakrendelésen egyszerűen és gyorsan tudják igazolni, és ha kell, kezelni. Amíg nem gyógyul be a seb, addig nem szabad szexelni.

Fontos, hogy ha a fenti tünetekkel orvoshoz fordulsz, előtte legalább 1 hétig ne kezeld magad semmivel, mert az befolyásolni tudja a tünetek látványát, és esetleg a vizsgálatok eredményeit is.

Kezelés alatt ne szeretkezz! Ha pedig herpeszed van, és épp sebes tőle a szád, akkor ne is csókolózz, illetve az orális szexet is hagyd ki, mert ilyenkor fertőz!

Rendkívül fontos, hogy egy csomó szexuális úton terjedő fertőzésnek egyáltalán nincs tünete, vagy nem állandóan észrevehető. Ilyen fertőzések a HPV, a gonorrhoea, a Chlamydia és a Mycoplasma fertőzések. Ezeket csak rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet felderíteni, majd utána kezelni is!

[1] https://mta.hu/tudomany_hirei/homeopatia-hasznos-vagy-artalmas-uj-allasfoglalas-europai-tudosoktol-108033