Hogyan ne légy drogos?

A tiltás, vagy az egészségügyi kockázatok listázása önmagukban nem különösebben hatékony módjai a droghasználat megelőzésének, mivel nem szüntetik meg a kiváltó okokat. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni a káros következményeikkel. Ha viszont azt is megérted, miért nyúl valaki mégis hozzájuk, akkor hatékonyan megelőzheted a droghasználatot saját magad, barátaid, vagy akár családtagjad esetében!

A drogok káros hatásai:

A rendszeres marihuána fogyasztás gyengíti a rövidtávó memóriát és a koncentrációs képességet. Emellett megváltoztathatja az időérzékelést, valamint hosszútávon paranoiát és egyéb elmezavarokat okozhat. A marihuánának számos hatása lehet, egyeseknél hallucinációkat is okoz.

A hallucinogének egyébként nem csak hallucinációkat eredményeznek; emellett erős félelemérzetet is kelthetnek, tág pupillákat, remegést, felgyorsult szívverést, de akár depressziót is okozhatnak.

Az izgatószerek mellékhatásai lehetnek az álmatlanság, hőemelkedés, szorongás, paranoia, rohamok, rendszertelen szívverés, vagy akár szívelégtelenség.

A nyugtatók is rendkívül veszélyesek, mivel megbéníthatják az agynak azt a részét, ami a légzésért felelős, így a használó egyszerűen megfullad. Alkohollal keverve pedig maradandó agykárosodást okozhatnak (és még meg is fulladhatnak).

Az intravénás drogok esetén nem csak a túladagolástól lehet meghalni. Pusztán attól is, ha a beadás közben légbuborék kerül a véráramba. Az intravénás droghasználat hatására hegek és vérrögök keletkezhetnek a vénákban, mely utóbbi szintén halálos veszélyt hordoz. A tűk egymásnak adogatása révén pedig súlyos fertőzéseket lehet elkapni. A heroinfüggők körében a leggyakoribb betegség például a fertőző májgyulladás (Hepatitis A).

A drogfüggőség az idő előrehaladtával károsítja a társas kapcsolatokat, végül lehetetlenné teszi a társadalomban való funkcionálást (pl. párkapcsolat, barátok, munkahely, stb.). A drogos érdeklődése beszűkül, gyakran elkezd hazudni a függősége kapcsán, és sok esetben olyan kétségbeesetté válik, hogy akár lop vagy rabol, hogy megszerezze a pénzt a szerre.

Drog segély | Droghasználat - LoveInfo - Langmár Bettina

Miért drogozik bárki is?

Joggal merülhet föl a kérdés, hogy ha a drog ennyire kártékony az élet minden területén, akkor miért használják? Elképzelhető, hogy valaki nincs tisztában a veszélyekkel. Ám gyakori, hogy akkor sem tudják abbahagyni, miután már megtapasztalták azokat. Szóval a tartós leszokás, illetve a hatékony megelőzés érdekében föl kell tenni magunkak azt a kérdést is, hogy mi a „jó” a drogokban, ami miatt a károk ellenére is nehéz abbahagyni.

Menekülés

A droghasználó eredetileg azért kezd el használni egy szert, hogy jól érezze magát. Ez egyfajta menekülés a megoldhatatlannak tűnő problémák, és a lelki fájdalom elől. Ám idővel egyre több kell a szerből, hogy elérje ugyanazt a jó közérzetet, mint először, és egyre rosszabbul érzi magát a drog nélkül. Emiatt egyre többet akar egyre gyakrabban, így a túladagolás veszélye is megnő.

Ez azért van, mert a drogok használata során extrém magasra felugorhat a boldogsághormonok koncentrációja, ami ellen már az idegsejtek “védekezni” próbálnak. Méghozzá úgy, hogy csökkentik a felületükön az úgynevezett “receptorok” számát, emiatt kevésbé lesznek rájuk érzékenyek.

Ez a jelenség megnehezíti a leszokást is, mivel emiatt a függő kevésbé tudja értékelni az élet apró örömeit. Ám ha megszűnik a drogoknak való kittség, akkor az idegsejtek idővel helyrejönnek. Ne feledd, a problémákat együtt könnyebb megoldani, de még ha úgy is lehetetlen, a lelki fájdalmat lehet enyhíteni, ha megosztod valakivel, aki együttérez veled!

Társak

Sokan nem is igazán kíváncsiságból próbálják ki a drogokat fiatalon, hanem mert barátaik kínálják meg vele, és úgy vélik, ha visszautasítanák, akkor kiközösítenék, vagy kevesebbre tartanák. Természetes, hogy szeretnél valahová tartozni. Ám szerencsére van arra mód, hogy el is kerüld a droghasználatot, és ne is szenvedj kárt társas kapcsolataidban.

A humor alkalmas lehet a társak általi nyomás kikerülésére. Ha mégsem válik be, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban velük szeretnél-e barátkozni. Ne feledd, új barátokat mindig lehet szerezni!


Források:

https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/understanding-drug-use-addiction
https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/understanding-drug-use-addiction
https://d14rmgtrwzf5a.cloudfront.net/sites/default/files/drugfacts_nationtrends_6_15.pdf