Várandósság idején…

Mi az, ami tilos?

Várandósság idején szigorúan tilos a drogok fogyasztása, mivel a magzatot is károsítják, méghozzá sokkal súlyosabb mértékben, mint az anya szervezetét.

Terhesség alatt szigorúan tilos a dohányzás, ugyanis a magzatot is károsítja. A kockázatok között szerepel az alacsony születési súly, a koraszülés, veleszületett rendellenességek, de akár vetélést is okozhat.

Szintén tilos az alkoholfogyasztás, még kis mennyiségben is, ugyanis a magzatot is károsítja. Az így született gyermek tüneteit összefoglalóan magzati alkohol szindrómának nevezik, aminek súlyosságtól függően több fokozata lehet. A magzati alkohol szindróma tünetei lehetnek az arc anomáliák (eltérések), belszervi anomáliák, csontrendszeri-, idegrendszeri-, vagy érzékszervi eltérések, illetve születéskor a normálisnál kisebb méret és súly.

Mit érdemes kerülni?

Mindezek mellett érdemes kerülni a feldolgozott ételeket, mivel azok tele vannak tartósítószerrel és egyéb mérgező anyagokkal. Kerülendő tovább a hal fogyasztása, ugyanis azok a környezetszennyezés miatt sok higanyt tartalmaznak, ami egy mérgező nehézfém. Célszerű kerülni a nyers húsok fogyasztását, mivel paraziták lehetnek benne, amik veszélyeztetik a magzat egészségét. Ugyanígy kerülendő a nyers tojás is, mert szalmonellafertőzést okozhat, és a pasztőrizálatlan tejtermékek is, mert azok is veszélyes fertőzéseket okozhatnak. A koffein és az A-vitamin fogyasztását pedig érdemes korlátozni, mivel a túl sok koffein károsan hathat a magzatra, és az A-vitamin-mérgezés is veszélyes.

A terhesség alatt érdemes kerülni a tisztítíszerek használatát is (remek alternatívát jelent a citromlé és az ecet), valamint a macsakaalom tisztítását, vagy a kertészkedést kesztyű nélkül, mert ezek révén olyan fertőzéseket lehet elkapni, ami a magzat számára éleveszélyes. Ha valaki esetleg hisz az akupunktúrában, a terhesség ideje alatt érdemes ezt is kerülni, mert a tűktől megsérülhet a baba (pl. megvakul). A röntgenezést, a repülést és minden extra-sugárzással járó tevékenységet érdemes a terhesség utánra halasztani, mivel veleszületett rendellenességeket okozhat. Az extrémsportok és a nagy megerőltetés is kerülendő, mert vetélést okozhat.

Mit lehet?

Ugyanakkor a terhesség alatti szextől nem kell tartani, mert a közhiedelemmel ellentétben igazából nem árt a babának. Terhesség esetén normál esetben nem lehet teherbe esni. Ilyesmire csak néhány példa volt a történelem során.

A terhesség igénybeveszi a testet, ezért két terhesség között legalább másfél évnek kell eltelnie, hogy kellőképpen regenerálódhasson az anya szervezete. Ez az elővigyázatosság nem csak az anya, de a születendő gyermek életét és egészségét is védi!

 

Források:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/
https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html
https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-to-avoid-during-pregnancy
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/magzati_alkohol_szindroma/988